23.4 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Zadnji dan obiska ministrice dr. Jaklitsch med rojaki v Clevelandu; med drugimi obiskala tudi Slovensko Pristavo, ki obeležuje letos 60. let

Piše: L. B.

V nedeljo, 19. septembra, je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch obiskala vrsto slovenskih ustanov v Clevelandu. Najprej je obiskala slovensko šolo v slovenski župniji Marije Vnebovzete, ki jo vodi ravnateljica Marija Sedmak, obiskuje pa jo čez 40 učencev. Udeležila se je tudi slovenske maše v tej cerkvi, ki jo je daroval župnik Janez Kumše. Slovesno »zahvalno mašo za 30-letnico prejetih in bodočih blagoslovov Slovenije: 1991-2021« so obogatile desetine narodnih noš, v katere so bili odeti tako otroci kot odrasli.

V drugi slovenski župniji, pri sv. Vidu, je ministrica dr. Jaklitsch v spremstvu generalne konzulke Alenke Jerak prerezala trak na vhodu v novozgrajeno župnijsko dvorano. Tam jo je tudi pozdravil novi župnik John Retar, ki je slovenskega rodu in je nadomestil dolgoletnega župnika Jožeta Božnarja zaradi njegove upokojitve. S kratkim obiskom je presenetila katoliške vojne veterane, večinoma slovenskega rodu, ki so se v atriju kompleksa zbrali na letnem pikniku.

Nato so se peljali na Slovensko Pristavo, priljubljeno slovensko letovišče, na katerem so sodobna dvorana, zunanji paviljon, naselje počitniških hišic, nogometno igrišče, balinišče in velik bazen s tobogani. Pred prihodom na Pristavo se je ministrica ustavila pri spominskem obeležju v spomin žrtvam komunističnega nasilja s kapelico Brezjanske Marije in tam tudi položila cvetje.

Prireditev s kulturnim programom je potekala v znamenju 30-letnice samostojne Republike Slovenije in 60-letnice Slovenske Pristave, ki so jo leta 1961 postavili povojni politični begunci. Ministrica se je v svečanem nagovoru rojakom zahvalila za neprecenljivo pomoč pri demokratizaciji, osamosvajanju in priznanju slovenske države s strani Združenih držav Amerike ter za njihovo zvestobo slovenstvu in slovenski kulturni dediščini. Predsedniku Janezu Sršenu je vročila priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ob visokem jubileju Pristave ter poklonila zastavo Republike Slovenije kot uradno protokolarno darilo predsednika države Boruta Pahorja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine