17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Za ZDA je prioriteta Kitajska, ne Velika Britanija

Piše: B.S.

Z nastopom nove administracije, je Združeno kraljestvo doživelo hladen tuš. Sklenitev prostotržnega sporazuma med obema državama je odložena vsaj do leta 2024, če ne še dlje.

Ena glavnih točk kampanje za izstop Britanije iz Evropske unije je bila trditev, da je v Uniji Združeno kraljestvo ekonomsko izkoriščano in da bo izstop omogočil, da se sklenejo trgovski sporazumi, ki bodo prinesli Britaniji več koristi kot članstvo v Uniji. Na prvem mestu so ciljali na prostotržni sporazum z ZDA, kateremu naj bi sledili še drugi. Odhajajoča administracija Baracka Obame jih je opozarjala, da sporazuma z demokratsko administracijo ne bo, Donald Trump na drugi strani pa je Britance opogumljal, češ, da bo njegova administracija tak sporazum podpisala.

A po brexitu se je dejanski izstop zavlekel, potem pa je še cel svet tako rekoč ohromel zaradi pandemije kitajskega virusa in za nameček so demokrati uspeli zriniti Trumpa iz Bele hiše.

Bidenova administracija je v teh dneh Britancem dala na znanje, da je za njih prioriteta urejanje domačih odnosov ter ekonomsko povezovanje z Kitajsko, čemur bo posvečen prvi Bidenov mandat. Šele potem, se pravi leta 2024, če bo Biden seveda ponovno izvoljen, se bo posvetil sporazumu z Britanci, če seveda ne bo prišlo vmes kaj pomembnejšega.

Za Bidena je prioriteta trgovsko sodelovanje s Kitajsko.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine