19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Za uničujoč ogenj na Havajih kriva “prebujenska” ideologija, ne globalno segrevanje

Piše: A. S.

Na havajskem otoku Maui je v požarih izgubilo življenje 111 ljudi. Ogenj je popolnoma uničil tudi zgodovinsko naselje Lahaina, medtem ko je še vedno pogrešanih kar tisoč ljudi.

Kot poroča neodvisni novinar iz ZDA Ben Terangi, so osrednji mediji za uničujoč požar hiteli kriviti “klimatsko apokalipso”, v New York Timesu pa smo lahko prebrali, da “noben kraj ni več varen pred katastrofami zaradi segrevanja Zemlje”. Po drugi strani pa mediji, ki krivijo za tragedijo globalno segrevanje, molčijo o birokratski nesposobnosti, povezani s to katastrofo.

Terangi poudarja, da so suhi pogoji na Havajih povezani s pojavom nihanja temperature imenovanega El Nino, ki obstaja že več tisoč let, ne z globalnim segrevanjem. No, če se vrnemo k birokratskim zapletom, velja omeniti glavnega uradnika za izredne razmere, ki je povedal, da ne obžaluje tega, da ni vklopil opozorilnih siren za izredne razmere, ko se je požar začel širiti, vendar pa je kmalu zatem odstopil s svojega položaja. Očitno je, da ni bil primeren za svoj položaj, saj gre za odvetnika, katerega Edina “kvalifikacija” je bila, da je bil župan Mauija in da si je prek spleta ogledal nekaj videoposnetkov za usposabljanje.

Obstajajo tudi poročila o tem, da je havajsko elektro podjetje vedelo, da električne linije predstavljajo nevarnost požara, vendar pa se na to niso ozirali. Raje so zapravili cel kup denarja za “obnovljive vire energije”. Če to ni dovolj “prebujensko”, je tu še primer namestnika direktorja za upravljanje z vodnimi viri v sklopu Oddelka za zemljišča in naravne vire, ki ni hotel odobriti uporabe vode za boj proti požarom dokler ni bilo prepozno. Na to odločitev naj bi vplival njegov odnos do vode. V spletnem intervjuju je rekel, da so “domačini na Havajih doživljali vodo kot zemeljsko manifestacijo boga”.

Med divjanjem ognja so prebivalci rotili državne uradnike za več vode za gašenje le-tega. Vendar pa ure in ure ni bilo odgovora. No, sedaj je prišlo na dan, da je uradnik, ki je odlašal z odobritvijo podnebni aktivist in azijsko-pacifiški vodja Obamine fundacije, ki verjame, da je vodo treba predvsem “spoštovati”.

Zdi se, da je “prebujenska” ideologija birokratov in uradnikov tako povzročila veliko večjo škodo in izgubo življenj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine