0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Za raketnim napadom na ameriške vojaške baze v Siriji stoji Iran

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si) 

Mednarodni mediji poročajo o simultanem raketnem napadu na tri ameriške baze v Siriji. 

Pod napadom se je znašla ameriška baza bližini naftnega polja Al-Omar v Deir ez-Zor, kot tudi baze v Al-Shaddadi in Al-Hasakah. Baze so bile napadene z izstrelki zemlja-zemlja.

Pred tem je prišlo do napada na ameriško bazo v Al-Malikiyah, na območju Al-Hasakah, ki ga obvladuje teroristična organizacija PKK/YPG. Do napada je prišlo z oboroženim brezpilotnim letalnikom. V ponedeljek je bila prav tako napadena baza v regiji Al-Tanf, na jugu Sirije, kjer so prav tako nastanjene ameriške sile. Tudi v tem primeru je bil napad izveden z brezpilotnimi letalniki, poroča Anadolu.

Ameriške oblasti trdijo, da za napadi stoji Iran. Ta naj bi “aktivno omogočal” napade z raketami in brezpilotnimi letalniki preko različnih oboroženih skupin. Predsednik Joe Biden je ameriškemu ministrstvu za obrambo naročil naj pripravi povračilne ukrepe. Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby je dejal, da je v zadnjem tednu, zlasti v zadnjih nekaj dneh, prišlo do porasta tovrstnih napadov, vendar ZDA ne bodo dovolile, da bi njihovi interesi v regiji “ostali nespodbijani”, poroča Reuters.

“Vemo, da Iran pozorno spremlja te dogodke in v nekaterih primerih dejavno omogoča te napade in spodbuja druge, ki želijo konflikt izkoristiti za svoje dobro ali za dobro Irana,” je dejal Kirby.

Oborožene roke Irana
Iran poleg lastne vojske financira tudi številna oborožena gibanja zunaj meja svoje države. Dva najbolj vidna primera sta Hezbolah in Hamas. V obeh primerih gre hkrati za politična in militantna gibanja, z zgodovino uporabljanja terorizma za dosego političnih ciljev. Vojno v Izraelu je zanetila teroristična skupina Hamas. Ameriške sile so nemudoma napotile letalonosilko v območje vzhodnega Sredozemlja, druga letalonosilka je na poti. Namen obeh je odvrniti države v soseščini Izraela, da se pridružijo Hamasu v boju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine