9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Za primer zlorabe v primeru ustavnega sodnika Roka Čeferina se zanima tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, ki od Slovenije terja pojasnila

Piše: C.R.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sprožilo postopek v zadevi Kodrič proti Sloveniji, v kateri je Rok Čeferin odločal na dveh stopnjah.
Sodišče v Strasbourgu je namreč včeraj na spletnih straneh objavilo dopis, s katerim Slovenijo poziva, naj se opredeli do zatrjevane kršitve poštenega postopka. Roka Čeferina sodišče ob tem označuje s kraticama R. Č.

Sodišče Slovenijo spominja, da je bila doslej že trikrat obsojena zaradi podobne kršitve. V enem od primerov je na dveh stopnjah, kot višja in ustavna sodnica, odločala Marta Klampfer. V drugem primeru je kot svetovalec stranke in kot ustavni sodnik odločal Lojze Ude. V tretjem primeru je ista oseba sodila kot višji in vrhovni sodnik.

Jutri pa bo ESČP razglasil sodbi Ahac proti Sloveniji in Logos Trend proti Sloveniji. Oba pritožnika, družbo Logos Trend in Antona Ahaca, je pred Ustavnim sodiščem zastopala odvetniška pisarna Čeferin, pritožbi v Strasbourg pa sta za njiju poslali drugi odvetniki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine