16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Za Nobelovo nagrado za mir več kot 300 nominacij. In glavni kandidati? Edward Snowden, Julian Assange in Greta Thunberg

Za Nobelovo nagrado za mir je letos nominiranih 317 kandidatov, od tega 210 osebnosti in 107 organizacij, je danes sporočil Nobelov odbor, ki podeljuje nagrado. To je četrto najvišje število nominirancev v zgodovini. Rekord iz leta 2016 znaša 376 nominacij.

 

Kandidati so sicer skrbno varovana skrivnost, saj jih Nobelov odbor razkrije šele čez 50 let. Vendar pa jih pogosto razkrijejo predlagatelji, to so politiki, akademiki, člani Nobelovega odbora in nekdanji Nobelovi nagrajenci.

Med nominiranci je znova mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg, ki je bila med favoriti že lani. Predlagala sta jo dva švedska poslanca. Norveški poslanci so za to prestižno nagrado predlagali protestno gibanje v Hongkongu. Člani nemškega parlamenta iz vrst Levice pa so predlagali ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea in ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lanski Nobelov nagrajenec za mir je etiopski premier Abiy Ahmed, ki je nagrado prejel za svoja prizadevanja za rešitev dolgoletnega mejnega spora s sosednjo Eritrejo ter za mir in mednarodno sodelovanje.

Nobelove nagrajence vsako leto razglasijo oktobra, podelijo pa jih 10. decembra ob obletnici smrti Alfreda Nobela.

Zadnje novice

Sorodne vsebine