32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Za bruhat: Sorosovi nevladniki krivijo italijanskega notranjega ministra Salvinija za smrt migrantov

Ladja španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms je v torek v Sredozemlju na ostankih napihljivega čolna našla žensko in dve trupli. Nevladniki so libijsko obalno stražo obtožili, da je žrtve na odprtem morju prepustila same sebi, okrivili pa so tudi italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija. V Libiji in Italiji so očitke zavrnili.

 

Kot so povedali pri Proactiva Open Arms, so ostanke čolna našli okoli 80 morskih milj od libijske obali. Ostankov se je oklepala še ženska, tam pa sta bili tudi trupli ženske in okoli pet let starega dečka.

Nevladna organizacija je na družabnih omrežjih objavila fotografije in videoposnetke ostankov čolna in žrtev, ob tem pa libijsko obalno stražo in trgovsko ladjo, ki je plula blizu, obtožila, da migrantom nista želeli pomagati, poroča portal Deutsche Welle.

Po navedbah ustanovitelja organizacije Oscarja Campsa na Twitterju je libijska obalna straža uničila čoln in zapustila trojico, ker se ta v nasprotju s 158 drugimi prestreženimi migranti ni želela vkrcati na libijsko ladjo.

Več predstavnikov libijske obalne straže je te trditve zanikalo. Eden izmed njih je za nemško tiskovno agencijo dpa zatrdil, da niso nikogar pustili za sabo, v izjavi za javnost pa so zapisali, da je bila reševalna operacija izvedena v skladu z mednarodnimi standardi.

Camps je pozneje na Twitterju krivdo za žrtve pripisal tudi italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju, kar je slednji zavrnil. “Laži in neotesanost nekaterih tujih nevladnih organizacij potrjujejo, da imamo prav. Zmanjševanje odhodov in izkrcanj pomeni zmanjševanje smrti in zaslužkov tistih, ki špekulirajo z ilegalnimi migracijami,” je na Facebooku zapisal Salvini.

Po navedbah fotografa francoske tiskovne agencije AFP na ladji Proactiva Open Arms je ladja z rešeno žensko in dvema truploma v torek zvečer plula proti severu v upanju, da jim bo eno izmed evropskih pristanišč dovolilo pristanek. Preživela je 40-letna Kamerunka, ki je podhlajena in v šoku in bi čim prej potrebovala zdravniško ter psihološko oskrbo.

Italija in Malta sta svoji pristanišči zaprli za nevladne organizacije, ki rešujejo migrante v Sredozemlju. Tudi ladja Proactiva Open Arms je morala ta mesec s 60 rešenimi ljudmi na krovu vpluti v Barcelono.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je v torek sporočila, da je Španija letos prehitela Italijo po prihodu migrantov.

Zagotovo pa gre pri vsem tem za veliko sprenevedanje Sorosovih nevladnikov, ki iz migrantov delajo posel in dolgoročno uničujejo evropsko civilizacijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine