18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Xi Jinping predlaga varnostni mehanizem za svet

Piše: Damian Ahlin

Kitajski predsednik Xi Jinping je predlagal novo pobudo za spodbujanje varnosti po svetu, ki spoštuje suverenost vseh držav in razvojno pot, ki jo vsaka država izbere sama.

Xi je imel govor ob odprtju foruma v Boao, imenovanega azijski Davos, ki te dni poteka na tropskem otoku Hainan -na jugu države-, kjer zaradi omejitev, ki jih je Kitajska uvedla zaradi pandemije, skorajda ni mednarodne prisotnosti.

Spoštujemo suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav. Držimo se načela nevmešavanja v notranje zadeve drugih držav in spoštujemo razvojno pot, ki jo vsaka država izbere zase, je dejal Xi v svojem govoru.

Xi je dejal, da Kitajska ostaja zavezana načelom Ustanovne listine ZN in nasprotuje miselnosti hladne vojne, enostranskosti in blokovski konfrontaciji, kar so izjave, ki jih kitajski politiki pogosto uporabljajo, ko govorijo o Združenih državah, da bi kritizirali njihovo zunanjo politiko.

Legitimne varnostne skrbi vseh držav jemljemo zelo resno in si prizadevamo za uravnoteženo, učinkovito in trajnostno varnostno arhitekturo, namesto da bi vsaka država iskala svojo varnost na račun drugih, je dodal Xi.

Pri tem je imel v mislih dvoumno stališče Kitajske do vojne v Ukrajini, kjer je pozvala k spoštovanju ozemeljske celovitosti vseh držav in se izogibala uporabi besede invazija v zvezi z rusko ofenzivo, hkrati pa je ponovno izrazila nasprotovanje sankcijam proti Moskvi.

Razlike in spore je treba reševati z dialogom. Kitajska podpira vsa prizadevanja za mirno rešitev krize in nasprotuje uvedbi enostranskih sankcij.

Velika dinamika

Xi je govoril tudi o COVID-19 v času, ko Kitajska doživlja val izbruhov, ki jih pripisujejo različici omikron, ki povzroča rekordno število okužb, kakršnega ni bilo od začetka pandemije v prvi polovici leta 2020.

Če želi človeštvo doseči zmago nad pandemijo, si je treba še bolj prizadevati. Bistveno je, da se države med seboj podpirajo in bolje usklajujejo svoje ukrepe. Izboljšati moramo globalno zdravstveno upravljanje in oblikovati sinergije v boju proti covidu, je dodal.

Xi je tudi zagotovil, da bo Kitajska zagotovila veliko dinamiko svetovnemu gospodarskemu okrevanju z več tržnimi priložnostmi za vse države, in zatrdil, da kitajsko gospodarstvo ostaja močno, odporno, dolgoročno vzdržno, z velikim potencialom in manevrskim prostorom.

Xi je poudaril, da je treba ohraniti stabilne svetovne dobavne verige in se izogniti negativnim učinkom prilagoditev nekaterih držav, pri čemer je očitno mislil na prihajajoče zasedanje ameriške centralne banke -Fed- 4. maja, ki bo potekalo v okviru visokih inflacijskih pritiskov.

Vir:  DeutscheWelle 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine