30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

WHO zagotavlja: »Covid je prvi vzrok smrti v Evropi«

Piše: Jože Jan

Države srednje in vzhodne Evrope doživljajo trikrat višjo stopnjo okužb, kot jo je imela Italija na vrhuncu prvega vala.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ta torek ocenila, da bo do marca 2022 za Covidom-19 umrlo dva milijona Evropejcev. Vendar pa število novih okužb in smrti zaradi koronavirusa ni ekanomerno porazdeljeno med vse evropske države, prav tako ni enaka stopnja precepljenosti.

V povprečju je 66% evropskega prebivalstva cepljenih z vsaj dvema odmerkoma cepiva, na vrhu lestvice je Portukalska (88% cepljenih), na dnu pa Bolgarija (24%).

Stopnja okužb na milijon prebivalcev, ki je pogosto služila za vzpostavitev policijskih ur in karantene, raste zlasti v srednji in vzhodni Evropi. Na Madžarskem ta stopnja dosega že 870 primerov, na Hrvaškem 1.106, na Nizozemskem pa 1.160. V Avstriji, kjer so že odločili 10-dnevno splošno karanteno, je 1.500 primerov na milijon, na Češkem in Slovaškem pa 1.800.

Avstrijska vlada se je odzvala 40.000 necepljenim, ki so protestno polnili ulice. Od ponedeljka pa vsaj do 13. decembra bo v državi splošna karantena, ker so se okužbe v dobrem tednu podvojile. Intenzivna oskrba v bolnišnicah je »na robu prepada«, poroča lokalni medij »Kurier«. Gospodarska škoda te karantene bo tako velika, da je vlada naročila javnozdravstveni komisiji, da oceni gospodarski učinek »bonusa« v višini 500 evrov, ki bi ga namenili necepljenim, da bi jih prepričali, da se cepijo. Vendar pa je proticepilsko gibanje «vse bolj radikalizirano in besno,« je dejal notranji minister Nehammer.

Tudi v Belgiji imajo rekord novih okužb: presegli so 16.000 novih okuženih na dan, na Nizozemskem število novih okužb presega 20.000.

Joan Costa-i-Font, raziskovalka na London School of Economics, je v objavljeni razpravi povezala skeptičnost proti cepljenju z »nezaupanjem v javne institucije, ki se je razvilo v času komunizma«. Zdravstveno stanje se v državah srednje in v zhodne Evrope slabša in vlade ukrepajo omejitve. Na madžarskem je predsednik Orbán dejal, da bo ocenil nove omejitve, če bo število okužb naraslo na 10.000 na dan.

Na Slovaškem je premier Eduard Heger izjavil, da misli na tritedensko karanteno, kakršna je že v Avstriji, saj meni, da je stopnja 1.800 dnevnih okužb posledica nizke precepljenosti Slovakov (42%). Nekdanji predsednik vlade, Robert Fico, ni cepljen in se udeležuje demonstracij proti maskam in cepljenju.

Tudi Češka je že prejšnji teden poročala o 22.000 novih okužbah na dan,  v Sloveniji pa je vsak drugi test pozitiven in včeraj je bilo prostih le osem postelj za intenzivno nego.

Na Poljskem so se primeri podvojili v zadnjem tednu, vlada pa do sedaj ni uvedla omejevalnih ukrepov. Predsednik Andrzej Duda nasprotuje obveznemu cepljenju.

V Romuniji in Bolgariji, državah, ki sta na dnu lestvice precepljenosti, je stanje kritično. V Bukarešti so nove okužbe vedno višje, bolnišnice in postelje za intenzivno nego popolnoma zasedene in mrtvašnice polne. »Poglejte realnost,« je dejal polkovnik Valeriu Gherorghita, vojaški zdravnik, ki vodi kampanjo cepljenja. »Imamo polne enote intenzivne nege, na stotine umrlih na dan. Več kot 90 odstotkov umrlih bolnikov ni bilo cepljenih,« je dejal.

Še slabše pa so razmere v Bolgariji: smrtni primeri zaradi Covida so 20-krat večji kot v Italiji in osemkrat večji kor v Nemčiji. Samo četrtina prebivalstva je cepljena. Bolgarija ima najnižjo stopnjo precepljenja in najvišjo stopnjo umrljivosti. Ni čudno, da WHO zagotavlja, da je Covid prvi vzrok smrti v Evropi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine