-0.5 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

WHO: Za širitev opičjih koz najverjetneje krive zabave homoseksualcev

Piše: Ivan Šokić

Za izbruh opičjih koz v Evropi so po mnenju nekdanjega vodje oddelka za nujne primere pri Svetovni zdravstveni organizaciji krivi dve rave zabavi, kjer je prihajalo do “tveganega spolnega obnašanja” med homoseksualci.

Trenutno najbolj verjetna teorija po mnenju dr. Davida Heymanna je, da se opičje koze širijo s spolnimi odnosi med homoseksualnimi in biseksualnimi moškimi, ki so se udeležili rave zabav v Španiji in Belgiji. Izbruhi opičjih koz so sicer bili v preteklosti značilni za Afriko, kjer bolezen prenašajo živali.

“Vemo. da se opičje koze lahko širijo pri tesnem stiku z izpuščaji nekoga, ki je okuženi in izgleda, da so spolni stiki pospeši prenos okužbe,” je povedal nekdanjega vodje oddelka za nujne primere pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Gre za velik odmik od tipičnega načina širjenja bolezni v Osrednji in Zahodni Afriki, kjer gre ponavadi za stik z divjimi živalmi kot so primati in glodavci.

Okužbo z opičjimi kozami so do sedaj potrdili v 18 državah izven Afrike, kjer je bolezen endemična. Med njimi je tudi Slovenija. Po zadnjih podatkih BBC je izven Afrike skupaj 237 primerov sumov in potrjenih primerov okužb z opičjimi kozami. Nemčija je že naročila 40 odmerkov cepiva Imvanex, ki se ga sicer rabi za cepljenje proti črnim kozam.

V Španiji so do sedaj potrdili najmanj 30 primerov okužb z opičjimi kozami. Oblasti preiskujejo potencialne povezave z nedavno parado ponosa na Kanarskih otokih, ki je pritegnila 80 tisoč ljudi in primere okužb posameznikov, ki so okužbo staknili med obiskom savne v Madridu.

Po Heymannovem mnenju, ki je v petek vodil posvetovalno skupino za kužne bolezni pri WHO, ni nobenih dokazov, ki bi kazali, da je virus mutiral v bolj kužno obliko.

Tipičen primer opičjih koz se kaže z vročino, mrzlico, izpuščajih in gnojnih mehurčkih po obrazu in genitalijah. Lahko se širi preko tesnega stika z okuženo osebo, njenimi oblačili ali posteljnino. Do sedaj ni bil dokumentiran noben primer prenosa bolezni s spolnimi odnosi. Večina ljudisi opomore v nekaj tednih brez hospitalizacije. Cepiva proti črnim kozam, ki so sorodna bolezen naj bi bila učinkovita tudi proti opičjim kozam. V zadnjih letih je bila bolezen usodna za 6 odstotkov vseh okužb, v zadnjem izbruhu pa še ni bilo smrtnega primera. Izbruh naj bi bil soroden okužbam, ki so prišle iz Nigerije v Veliko Britanijo, Izrael in Singapur med leti 2018 in 2019.

Po mnenju WHO, dejstvo, da se je naenkrat pojavilo tolikšno število primerov okužbe z opičjimi kozami kaže, da se je bolezen dalj časa širila. Drugi znanstveniki poudarjajo, da je težko ločiti ali se je bolezen širila zaradi tesnega stika ali neposredno zaradi spolnega odnosa. “Zelo verjetno je, da je nekdo, ki se je okužil razvil gnojne mehurčke na genitalijah, rokah ali nekje drugje in potem širil bolezen med spolnim ali tesnim, fizičnim stikom,” je izpostavil Heymann, ki predava o kužnih boleznih na London School of Hygiene and Tropical Medicine. Pri temu niso pomagali razni mednarodni dogodki, od koder se je okužba raznesla po ZDA in drugih evropskih državah. A Heymann vztraja, da opičje koze niso covid. “Potrebno je upočasniti širitev, a se ne širi po zraku in imamo cepiva, ki ščitijo proti bolezni.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine