10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

WHO po vsem svetu razglasil izredne razmere zaradi novega koronavirusa iz Kitajske

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nocoj zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu. Ob tem je WHO države pozval h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Odločitev za najvišjo stopnjo preplaha je WHO sprejel po prvih potrjenih primerih okužbe med ljudmi zunaj Kitajske.

“Naša največja skrb je namenjena morebitni širitvi virusa v države s šibkim zdravstvenim sistemom (…) To ni nezaupnica Kitajski,” je nocoj poudaril direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je dodal, da ni razloga za pretirane odzive.

“WHO ne priporoča in dejansko nasprotuje kakršnim koli omejitvam” glede potovanj ali trgovanja s Kitajsko, je poudaril direktor WHO. “Vsi skupaj smo v tem in samo skupaj lahko zaustavimo virus,” je še dejal in se zavzel za mednarodno sodelovanje pri pomoči državam v razvoju, razvoju cepiva in diagnostike ter preverbi načrtov za javno zdravje, poroča nemška tiskovna agencija.

Virus je doslej na Kitajskem zahteval 170 smrtnih žrtev. Z novim koronavirusom je po vsem svetu trenutno okuženih več kot 8100 ljudi, kar je več kot pri izbruhu sarsa med letoma 2002 in 2003. Takrat je bilo po podatkih WHO okuženih 8096 ljudi, umrlo jih je 774. Vrhunec okužb z novim koronavirusom sicer strokovnjaki pričakujejo čez približno teden dni.

Izven Kitajske so doslej okužbe z novim koronavirusom potrdili v približno 20 državah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine