30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

WHO opozarja na hude težave pri zdravstveni oskrbi v Ukrajini

Piše: L.K.F., STA

Zdravstveni sistem v Ukrajini je od začetka ruske agresije pod hudim pritiskom, je danes dejal direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge. Povedal je, da je bilo napadenih najmanj 16 zdravstvenih delavcev, soočajo se s pomanjkanjem zdravil in opreme, tudi kisika.

Kluge je dejal, da Ukrajina kljub vojni uspeva spremljati širjenje novega koronavirusa, zaradi katerega je v preteklem tednu umrlo 731 ljudi. A zaradi pomanjkanja kisika se utegne število žrtev povečati, je dejal na novinarski konferenci v Koebenhavnu.

Opozoril je, da bodo bolj prizadeti starejši, saj je dostop do zdravnikov otežen, polno cepljenega proti covidu-19 pa je le tretjina prebivalstva, starejšega od 60 let.

Kluge je povedal, da si prizadevajo v državo pripeljati zaloge za delovanje zdravstvenega sistema ter za to, da se omogoči varno razdeljevanje teh zalog po državi.

Primanjkuje ključnih zdravil, kot sta kisik in inzulin, osebne zaščitne opreme, kirurške opreme, anestetikov in krvnih preparatov, je dejal. Doslej je WHO v Ukrajino poslala dva kontingenta opreme, skupaj 76 ton, na poti je še 500 jeklenk s koncentriranim kisikom ter druga oprema.

Druga naloga WHO je po besedah Klugeja pomagati sosednjim državam pri zdravstveni oskrbi beguncev. Strokovne ekipe delujejo na Madžarskem, Poljskem, v Moldaviji in Romuniji.

WHO ima operativne centre tudi v sami Ukrajini, kjer zagotavljajo nujno podporo ter ustrezno usposabljajo osebje za oskrbo poškodb in ran, je dejal.

Največji izziv bo po Klugejevih besedah zagotavljanje oskrbe tistih z dolgotrajnimi težavami, kot so hipertenzija, sladkorna bolezen in tudi rak, saj so oskrbovalne poti prekinjene.

Kluge je povedal, da bo v naslednjih treh mesecih v Ukrajini rodilo okoli 80.000 nosečnic, ki nimajo dostopa do ustrezne zdravstvene oskrbe.

Doslej je bilo po podatkih WHO v Ukrajini napadenih najmanj 16 zdravstvenih delavcev, ki sicer ne bi smeli biti tarča napadov niti v vojni. “Najostreje obsojamo te napade,” je še dejal vodja WHO za Evropo Kluge.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine