23.5 C
Ljubljana
petek, 20 maja, 2022

Webbov teleskop je prispel do svoje končne orbite

Piše: Jože Jan

Webbov teleskop je za pet minut sprožil svoje potisne pogone in dokončal zadnji popravek svoje poti. Dosegel je svojo končno orbito okoli druge Lagrangeeve točke (L2), okoli 1,5 milijona kilometrov od Zemlje.

Končni dodatni pogon je Webbovi hitrosti dodal le malo več kot 5 kilometrov na uro, kar je bilo vse potrebno, da je začel z orbito okoli točke L2.

»Webb, dobrodošel domov!« je dejal administrator Nase Bill Nelson. »Čestitke vsej ekipi za trdo delo, ki je zagotovilo, da je Webb danes varno prispel na L2. Naredili smo nov korak pri odkrivanju skrivnosti vesolja. Komaj čakam, da vidim Webbove prve nove poglede na vesolje to poletje!«, je dodal Nelson.

Webbova orbita bo teleskopu omogočila širok pogled na kozmos, pa tudi možnost, de se teleskopska optika in znanstveni instrumenti ohladijo.

Webb je porabil zelo malo goriva za popravek smeri med potjo, tako da mu preostane mnogo goriva za običajne operacije v svoji življenjski dobi: vzdrževanje postaje in za majhne prilagoditve, da ostane v zaželeni orbiti.

»V preteklem mesecu je Webb dosegel neverjeten uspeh. Poklon vsem, ki so vložili dolga leta trdega dela, da bi zagotovili uspeh misije,« je izjavil Bill Ochs, vodja projekta Webb v Nasinem centru za vesoljske lete. »Zdaj nas čaka poravnava ogledal, aktiviranje in zagon instrumentov ter začetek čudovitih in osupljivih odkritij.«

Zdaj, ko so Webbovi primarni zrcalni segmenti in sekundarno zrcalo že razporejeni, bodo inženirji začeli trimesečen postopek poravnave optike teleskopa do skoraj nanometrske natančnosti.

Vir: Nasa, ZDA

 

Sorodne vsebine