8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Wagnerjevi vojaki naj bi bežali iz Bahmuta

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Prigožin je sporočil, da so v Bahmutu ruski borci zapustili položaje in se podali v beg. Ukrajinski vojski so prepustili tri kvadratne kilometre teritorija. Novica prihaja na dan skromnega slavja v Moskvi ob 78. obletnici zmage nad Hitlerjem. Prigožin je namreč v sporu z obrambnim ministrom Šojgujem in poveljnikom ruskih sil Gerasimovim zaradi nedobave streliva.

Vodja najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin, je že pred dnevi zagrozil, da se bodo njegovi možje, zaradi pomanjkanja streliva, umaknili s položajev v Bahmutu, nakar je prejel zagotovilo, da bodo borci prejeli potrebna sredstva. Toda zagotovila niso zadostovala. Danes pa je Prigožin sporočil, da so borci 72. brigade in skupine PMC Gazprom “Torch”, zapustili položaje, za katere je 500 borcev pred tem umrlo, da bi jih osvojili.

Z dvignjenim kazalcem je sporočil, da je brigada izgubila kar tri kvadratne kilometre. Kot je še dejal, je šlo za “strateško mostišče”. 72. brigada je enostavno zapustila položaje in pobegnila. Enako so storili pripadniki PMC Gazprom “Torch”. Kot danes poroča STA, je Prigožin prepričan, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov, ki da izdajajo “zločinske ukaze”. Poveljstvo je hkrati obtožil, da skuša zavajati predsednika Vladimirja Putina glede poteka vojne.

 

Vodja borcev podvomil v sposobnost Moskve braniti državo. Pristavil je, da Ukrajina uspešno izvaja napade na obmejna ruska območja. Kot je še dejal, obrambno ministrstvo, navkljub obljubam, še ni dostavilo streliva. Bahmut je sicer epicenter spopadov med stranema, do umika Prigožinovih sil pa prihaja ravno na dan vojaške parade v prestolnici ob 78. obletnici zmage nad nacizmom. Svoj nagovor je izkoristil tudi za opozorilo pred prihajajočo ukrajinsko protiofenzivo.

Vodja plačancev skupine Wagner Jevgenij Prigožin. (Foto: AFP)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine