15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Vse več držav, kjer je zmagala desnica, tudi na Hrvaškem prvo mesto osvojila HDZ

Piše: C. R.

Na Hrvaškem je na evropskih volitvah s 33,7 odstotka glasov slavila vladajoča stranka HDZ, sledi ji levosredinska SDP s 27,8 odstotka glasov, kažejo izidi vzporednih volitev. V Evropski parlament se bosta uvrstili tudi stranki Domovinsko gibanje z 8,6 odstotka glasov in Zmoremo! s 5,8 odstotka glasov, poročajo hrvaški mediji.

Glede na vzporedne volitve se stranki HDZ obeta šest mandatov, stranki SDP štiri, strankama Domovinsko gibanje in Zmoremo! pa po en mandat v novi sestavi Evropskega parlamenta. Koalicija strank IDS, SDSS in drugi je medtem prejela 4,7 odstotka glasov, sledi ji Nina Skočak s 4,5 odstotka in stranka Most s 3,5 odstotka glasov.

Volitve na Hrvaškem je sicer zaznamovala nizka volilna udeležba. Do 16.30 je namreč glasove oddalo le okoli 15 odstotkov volilnih upravičencev. To je precej manj v primerjavi z evropskimi volitvami leta 2019, ko jih je do istega časa volilo 21,3 odstotka, pa tudi z volitvami leta 2014, ko je volilo 16,4 odstotka volilnih upravičencev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška ima v Evropskem parlamentu 12 sedežev. Vladajoča HDZ je sicer članica Evropske ljudske stranke (EPP), iz katere prihaja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta se poteguje za nov mandat na čelu komisije, tuji mediji pa so spomladi premierja Andreja Plenkovića omenjali kot eno od možnih zamenjav zanjo, če ne bi imela dovolj podpore. Plenković je ta namigovanja zavrnil.

Čeprav je hrvaški premier nosilec liste svoje stranke na volitvah, nima namena oditi v Bruselj. Plenković je sicer v preteklosti že bil evropski poslanec.

Vladajoči laburisti na Malti na evropskih volitvah utrpeli izgube

V najmanjši državi članici EU Malti je vladajoča laburistična stranka glede na delne rezultate utrpela izgube v primerjavi z zadnjimi evropskimi volitvami. Kljub temu je premier Robert Abela danes razglasil zmago. Na sobotnih volitvah naj bi laburisti prejeli tri od šestih sedežev v Evropskem parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Še dva oz. tri sedeže naj bi na Malti prejela opozicijska konservativna Nacionalistična stranka, ki ji pripada tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Glede na delne rezultate ji je uspelo obdržati sedež v parlamentu.

Med volilno kampanjo so laburisti izgubili podporo predvsem na račun korupcijskega škandala, povezanega z nekdanjim premierjem Josephom Muscatom. Na zadnjih volitvah leta 2019 so imeli laburisti 42.000 glasov prednosti, tokrat pa naj bi bili v prednosti za okoli 10.000 glasov.

Na otoku, kjer živi okoli pol milijona ljudi, so v soboto izbirali šest evropskih poslancev. V zadnjem mandatu so v evropskih poslanskih klopeh sedeli štirje laburisti in dva predstavnika Nacionalistične stranke.

Na Cipru prvo mesto krščanskim demokratom

Na evropskih volitvah na Cipru so največ glasov, 25 odstotkov, glede na vzporedne volitve dobili desnosredinski krščanski demokrati (Disy), na drugem mestu je leva stranka Akel s 23 odstotki. Velik uspeh je dosegel 24-letni vplivnež Fidias Panajiotu, ki je osvojil med 16 in 18 odstotkov glasov, s tem pa tretje mesto med strankami.

“Dosegli smo čudež,” je youtuber Panajiotu, ki je osvojil sedež v Evropskem parlamentu, dejal za televizijo Alpha TV po objavi izida vzporednih volitev, poroča bruseljski spletni medij Politico.

Desna stranka Elam je na četrtem mestu z 11 do 13 odstotki, na petem mestu pa je stranka Diko, ki jo je podprlo med osem in deset odstotkov volivcev. Na Cipru so danes volili šest poslancev v Evropskem parlamentu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine