6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Vrhovno sodišče zvezne države Washington odpravilo smrtno kazen

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Washington je v četrtek soglasno odpravilo smrtno kazen. Ocenilo je, da se je ta izrekala samovoljno in rasistično. S tem je moratorij na smrtno kazen, ki je v tej zvezni državi veljal od leta 2014, postal trajen, Washington pa je postal 20. zvezna država ZDA, ki je odpravila smrtno kazen.

Vrhovno sodišče Washingtona s sedežem v prestolnici Olympia je odločalo v primerih osmih obsojencev na smrt in vsem je kazen znižalo na dosmrtni zapor.

Predsednica vrhovnega sodišča Mary Fairhurst je v obrazložitvi sodbe zapisala, da se je smrtna kazen izrekala neenakomerno, odvisno od kraja zločina, stalnega bivališča obsojenca, proračunskih virov države in tudi rase obsojenca.

Nasprotniki smrtne kazni so s temi argumenti nastopali že več let. Množični morilec Gary Ridgeway in drugi so na primer dobivali dosmrtne zaporne kazni, tisti, ki so ubili eno osebo, pa so bili obsojeni na smrt.

Vrhovno sodišče se sklicuje tudi na raziskavo Univerze Washington, ki je ugotovila, da tožilci morda niso bili bolj nagnjeni k temu, da zahtevajo smrtno kazen za temnopolte, vendar pa so jo porote temnopoltim izrekala štirikrat pogosteje kot belcem.

Demokratski guverner Washingtona Jay Insley, ki je nekoč podpiral smrtno kazen, je leta 2014 uvedel moratorij, po odločitvi vrhovnega sodišča države pa je sporočil, da gre za izjemno pomemben trenutek v prizadevanjih za enakomerno in pošteno uporabo pravosodja. Izrekanje smrtne kazni glede na raso po njegovih besedah ne dosega nobenega pravosodnega cilja.

Med obsojenci na smrt, ki so jim v četrtek kazen spremenili v dosmrtni zapor, je tudi temnopolti Allen Eugene Gregory, ki je bil leta 1996 obsojen na smrt zaradi ropa, posilstva in umora 43-letne Geneine Harshfield.

Vrhovno sodišče je sicer dovolilo možnost, da zakonodajno telo Washingtona ponovno uvede smrtno kazen, vendar pa mora to storiti na način, ki ne bo kršil ustave.

Državni senat Washingtona je letos že glasoval za odpravo smrtne kazni, vendar pa predlog ni uspel v predstavniškem domu državnega kongresa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine