22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Vrhovno sodišče na Madžarskem odobrilo referendum glede novega zakona, ki med drugim ščiti mladoletnike pred LGBT propagando

Piše: A. S.

Madžarsko vrhovno sodišče je odobrilo referendum o novem zakonu za zaščito otrok, zaradi katerega se Madžarska sooča s kritikami iz Bruslja, obenem pa jo napadajo tudi razne nevladne organizacije. Zakon vključuje strožje kazni za zlorabo otrok, LGBT propaganda pa bo prepovedana v šolah, vrtcih in tudi v televizijskih oddajah, ki so namenjene najmlajšim.

Ravno zaradi kritik domače levičarske opozicije, Bruslja in nevladnikov, se je madžarska vlada odločila, podobno kot leta 2016, ko je organizirala referendum o migrantskih kvotah, prepustiti odločitev o novem zakonu ljudstvu. Gre za najbolj neposredno obliko demokracije, ki je danes veliko bolj prisotna v »iliberalnih« državah, ki jim Bruselj očita avtoritarnost, kot pa v zahodnih liberalnih demokracijah.

Na referendumu bodo lahko Madžari odločali o naslednjih vprašanjih:

  • Ali podpirate izvajanje pouka o spolni usmerjenosti za mladoletne otroke v javnem izobraževanju brez soglasja staršev?
  • Ali podpirate spodbujanje terapij za spremembo spola pri mladoletnikih?
  • Ali podpirate neomejeno uvajanje spolnih medijskih vsebin za mladoletnike, ki vplivajo na njihov razvoj?
  • Ali podpirate prikazovanje spolno občutljivih medijskih vsebin mladoletnim osebam?

Po poročanju novičarskega portala Remix News je bila predkratkim na Madžarskem opravljena anketa, ki kaže, da 92 odstotkov Madžarov podpira strožje kazni za pedofile, 60 odstotkov pa je mnenja, da bi morala biti spolna propaganda, ki je namenjena mladoletnikom, omejena. Le 33 odstotkov pa je mnenja, da je stara zakonodaja glede LGBT izobrazbe v šolah učinkovita.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine