11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Vrh Evropske unije v Bruslju v tretji dan iskanja kompromisa o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji

Voditelji članic EU bodo danes opoldne v Bruslju nadaljevali pogajanja o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Zasedanje, ki je bilo sprva predvideno kot dvodnevno, se je zavleklo še v tretji dan. Danes se pričakuje nov pogajalski predlog, na podlagi katerega bodo voditelji še v tretje poskušali zagotoviti preboj.

Italijanski premier Giuseppe Conte je po koncu drugega dne pogajanj dejal, da je še vse odprto in da je razprava o nekaterih točkah živahna, tudi trda. Opozoril je, da so vsi v istem čolnu in da bodo na koncu vsi zmagovalci ali vsi poraženci.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sicer zasedanje prekinil pred polnočjo, a sestanki v ožjih sestavah se nadaljujejo. Varčna četverica – Nizozemska, Avstrija, Danska in Švedska, okrepljena s Finsko, se je sestala z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Voditelji na prvem srečanju v Bruslju od uvedbe pandemičnih omejitev poskušajo doseči dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov.

Neuradno se omenja, da je predvideno nadaljnje zmanjševanje nepovratnih sredstev in večanje obsega posojil, da bi se ustreglo varčni četverici, ki ob podpori Finske že vseskozi zahteva zmanjšanje obsega nepovratnih sredstev, na veliko nezadovoljstvo Italije in Španije, ki ju je pandemija najbolj prizadela.

Ključna vprašanja v končnici pogajanj so obseg svežnja in rabati za nekatere neto plačnice, razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili, izračunavanje nacionalnih ovojnic, pogojevanje in upravljanje ter lastni viri.

V pričakovanju tretjega dne pogajanj se kot zelo težavno izpostavlja še povsem odprto vprašanje povezave med spoštovanjem vladavine prava in proračunom. S tega vidika najbolj problematični članici Madžarska in Poljska namreč vztrajata, da te vezi ne sme biti.

Slovenski premier Janez Janša je maratonska pogajanja o svežnju o obnovi Evrope po pandemiji covida-19 v komentarju včeraj zvečer na Twitterju opisal kot “test vztrajnosti”. “EU se znova kaže v vsej svoji kompleksnosti razlik, majhnostih in veličinah, sebičnostih in solidarnosti. Za nekatere dana od očetov, za druge pribojevana,” je še zapisal.

@JJansaSDS Drugi dan poskusov za dosego dogovora o proračunu in skladu za okrevanje. #EU se ponovno kaže v vsej svoji kompleksnosti razlik, majhnostih in veličinah, sebičnostih in solidarnosti. Za nekatere dana od očetov, za druge pribojevana. Test vztrajnosti. #MFF #RF #EUCO

Janša je tudi ritvital sporočilo evropskega komisarja za proračun Johannesa Hahna z opozorilom, naj se v razpravah o tem, kdo dobi kaj in pod katerimi pogoji, ne pozabi, da koronske krize še ni konec ter da je skrajni čas za dogovor, ki bo omogočal nujno pomoč državljanom in gospodarstvom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine