0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Vrh EU podprl podaljšanje gospodarskih sankcij proti Rusiji, danes ga čaka razprava o brexitu v luči zadnjih volitev v Veliki Britaniji

Voditelji članic EU so danes podprli vnovično šestmesečno podaljšanje gospodarskih sankcij proti Rusiji, uvedenih leta 2014 zaradi nezakonite priključitve Krima. Sankcije, ki se sicer iztečejo konec januarja, so vezane na spoštovanje mirovnih dogovorov iz Minska, ki se ne izvajata, zato je bila odločitev pričakovana.

 

Izvajanje mirovnih dogovorov iz Minska spremljata Francija in Nemčija, saj sta bila izpogajana v okviru normandijske četverice, ki vključuje še Rusijo in Ukrajino.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta voditeljem poročala o izvajanju dogovorov. Ker to ni zadovoljivo, je bilo podaljšanje pričakovano.

Sankcije, ki se nanašajo na finančni, energetski in obrambni sektor, je unija uvedla konec julija 2014 in jih nato septembra 2014 še okrepila. Marca 2015 je trajanje sankcij povezala z uresničevanjem mirovnih dogovorov iz Minska.

EU je poleg gospodarskih sankcij uvedla še niz drugih ukrepov v odziv na krizo v Ukrajini, na primer sankcije v obliki zamrznitve premoženja in prepovedi potovanja v unijo za posameznike in pravne osebe.

V odziv na nezakonito priključitev Krima Rusiji je uvedla še vrsto omejevalnih ukrepov na področju naložb in trgovine, ki se nanašajo le na ozemlje Krima.

Voditelji članic EU bodo po četrtkovih predčasnih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji, na katerih so po izidih vzporednih volitev konservativci premierja Borisa Johnsona osvojili jasno absolutno večino, danes razpravljali o brexitu. Izid volitev kaže na konec zastoja v sagi o brexitu, ki je načrtovan do konca januarja.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta bila po koncu prvega dne vrha unije v Bruslju, ko so že bili znani izidi vzporednih volitev, previdna, češ da je treba počakati na uradne izide.

Jasna zmaga Johnsona, ki je Britancem obljubil brexit, sicer kaže na to, da bo britanski parlament po številnih spodletelih poskusih vendarle potrdil dogovor o urejenem izstopu Združenega kraljestva iz unije. V tem primeru sledijo pogajanja o sporazumu o prihodnjih odnosih.

V EU poudarjajo, da so pripravljeni na naslednje korake. Voditelji bodo danes sprejeli sklepe o brexitu, v katerih bodo predvidoma pogajalcu EU Michelu Barnierju naročili, naj pripravi enotno stališče EU za pogajanja o trgovinskem sporazumu.

Voditelji bodo danes razpravljali tudi o zastali reformi območja evra, potem ko finančnim ministrom pred dnevi ni uspelo zagotoviti napredka glede projekta skupnih jamstev za bančne vloge in končnega dogovora o reformi evropskega reševalnega sklada ESM.

Zadnje novice

Sorodne vsebine