9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Vrh EU o perečih temah: Covidu, blokadi svežnja za okrevanje, Turčiji, podnebju

Voditelji članic EU bodo danes in v petek v Bruslju razpravljali o vrsti perečih tem: usklajevanju boja proti covidu-19 in blokadi svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, možnosti sankcij proti Turčiji zaradi provokacij v vzhodnem Sredozemlju, krepitvi podnebnega cilja do leta 2030 in odnosih z ZDA.

 

Po nizu virtualnih sestankov se bodo voditelji tokrat kljub slabi epidemiološki sliki Evrope spet srečali v Bruslju, kar potrjuje, da so teme, o katerih se morajo pogovoriti, pomembne. Slovenski premier Janez Janša bo na zasedanju zastopal tudi hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom ostaja doma v karanteni.

V ospredju pozornosti bo vprašanje, ali bodo rešili sveženj za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov, ki ga blokirata Madžarska in Poljska zaradi nasprotovanja pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava. Nemško predsedstvo je pripravilo rešitev v obliki osnutka sklepov vrha, ki predvideva zamik uporabe načrtovanega pogojevanja do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa.

Vzporedno se bodo nadaljevala pogajanja o sporazumu o odnosih EU in Združenega kraljestva po brexitu, potem ko sredina večerja predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in britanskega premierja Borisa Johnsona ni prinesla preboja. Voditelja sta se v skupni izjavi dogovorila za nadaljnja pogajanja, ki naj bi trajala do nedelje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine