14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Vrh EU in Zahodnega Balkana v Sofiji v senci težav z ZDA

V Sofiji bo danes prvi vrh EU in Zahodnega Balkana po 15 letih, ki pa bo v senci težavnih odnosov z ZDA zaradi za unijo spornih potez ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede trgovine, Irana in Bližnjega vzhoda. Balkanski vrh bo sicer osredotočen na povezovanje v regiji ter med regijo in EU, širitvena vprašanja bodo na vrsti junija.

 

V Sofiji bodo po pričakovanjih danes odmevala sporočila o odprtih vprašanjih z ZDA, potem ko so voditelji sinoči na neformalni večerji razpravljali o odzivu unije na ameriške odločitve o odstopu od iranskega jedrskega dogovora ter carinah na jeklo in aluminij.

EU se trudi oblikovati enoten odziv in zavarovati gospodarske interese. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v sredo pred večerjo opozoril na pomen gospodarske, politične in vojaške enotnosti, da bo Evropa glavna igralka, ne kmet na globalni šahovnici.

Tusk je ob tem ostro kritiziral “muhavost” ameriške administracije in ocenil, da ni razlike med takšnimi prijatelji in sovražniki, a obenem izrazil hvaležnost ameriškemu predsedniku Trumpu, da se je Evropa znebila iluzij ter dojela, da se lahko zanese samo nase in da mora biti ponosna nase.

Na prvem vrhu EU in Zahodnega Balkana po solunskem leta 2003 bodo predvidoma potrdili evropsko perspektivo regije, pri čemer pa se ni mogoče izogniti dejstvu, da je tokrat zaznati precej manj navdušenja nad širitvijo kot pred 15 leti.

Vrh bo sicer osredotočen na povezovanje v regiji ter regije z EU, tako telekomunikacijske, prometne in energetske infrastrukture kot med ljudmi. Med konkretnimi pobudami, ki naj bi jih sprožil, je načrt za zmanjšanje stroškov gostovanja v tujih mobilnih omrežjih.

Ob robu vrha so sicer predvideni pogovori o sporu med Makedonijo in Grčijo glede imena, a preboja ni pričakovati. O širitvenih vprašanjih, konkretno o vprašanju začetka pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo, bo sicer unija odločala junija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine