7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Vrh EU glede brexita poziva k pripravljenosti na vse scenarije

Voditelji članic EU so danes v Bruslju v povezavi s pogajanji o brexitu pozvali k pripravljenosti na vse scenarije. Vrh ponavlja poziv članicam in institucijam unije ter vsem deležnikom h krepitvi prizadevanj za zagotovitev pripravljenosti na vse izide, je sedemindvajseterica zapisala v sklepih.

Glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier je znova opozoril, da je časa malo: “Želimo si dogovora in prizadevamo si za dogovor, a čas se izteka.”

Voditelji članic EU so po nočnem migracijskem maratonu danes v Bruslju brez britanske premierke Therese May že razpravljali o stanju v pogajanjih o brexitu, še vedno pa poteka razprava o prenovi območja evra.

Britanska premierka je v četrtek v Bruslju priznala, da bi bilo treba pogajanja o brexitu pospešiti. EU že vseskozi izraža obup nad nejasnostjo britanskih stališč in opozarja, da je časa malo.

EU je zastavila cilj, da je ločitveni sporazum dorečen do oktobra in da je ratifikacija opravljena do 29. marca prihodnje leto, ko naj bi Velika Britanija izstopila iz unije. A ta se zdi trenutno težko dosegljiv.

Ključno odprto vprašanje je, kako se po brexitu izogniti nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko. Pogajanja pa močno ovirajo tudi notranjepolitična preigravanja na Otoku.

Voditelji so danes ponovili že večkrat izraženo zaskrbljenost unije, ker ni bistvenega napredka glede vprašanja meje na irskem otoku, ter že večkrat izražen poziv k več jasnosti glede britanskih stališč.

Iz Londona se v bližnji prihodnosti pričakuje nov dokument v povezavi s stališči glede brexita in prihodnjih odnosov. V EU se nadejajo izvedljivih in realističnih predlogov za pogajanja.

Združeno kraljestvo želi izstopiti iz carinske unije in enotnega trga, a podrobnosti za zdaj niso pojasnili. Še zlasti nestrpno v uniji pričakujejo podrobnosti o tem, kako bo Otok zagotovil, da na irskem otoku ne bo “neprepustne” meje.

Naslednji krog pogajanj naj bi bil v ponedeljek v Bruslju.

Do oktobra naj bi se torej Britanci in EU dogovorili o ločitvenem sporazumu, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja – pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku – ter prehodno obdobje.

Prehodno obdobje naj bi se začelo ob izstopu 29. marca prihodnje leto in naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Vzporedno se bodo pogajali o prihodnjih odnosih, ki naj bi temeljili na prostotrgovinskem sporazumu z ničelnimi carinami in brez kvot ter na sodelovanju v zunanji, obrambni in varnostni politiki ter v boju proti terorizmu in mednarodnemu kriminalu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine