18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Vpliv ukrajinskega eksodusa na poljsko gospodarstvo

Piše: Jože Jan

Ruska invazija na Ukrajino in ukrajinski eksodus pomeni poslabšanje gospodarstva Poljske in naraščajočo inflacijo. Dolgoročno bo pa morda med izseljenci Poljska dobila delavce, ki jih danes potrebuje.

Poljski narod je pokazal neverjetno solidarnost z ukrajinskimi begunci: število ukrajinskih beguncev na Poljskem presega dva milijona.  Po podatkih Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR)  bo okoli 1,5 milijona beguncev ostalo na Poljskem. Če se bodo te ocene izkazale za pravilne, bo to povzročilo povečanje poljskega prebivalstva za 4%.

»Posledice vojne v Ukrajini bodo močno prizadele poljsko gospodarstvo,« je izjavil Liam Peach , ekonomist za razvijajoče se trge pri Capital Economics. To svetovalno podjetje je napoved za rast poljskega bruto domačega proizvoda za leto 2022 znižala s 4,5% na 3,5%.  »Ruska invazija na Ukrajino bo imela poseben vpliv na poljsko industrijo. 5% uvoza nadomestnih delov in blaga, ki ga uporabljajo poljski proizvajalci, prihaja iz Rusije,« je dodal Peach.

Največji problem je inflacija. Marca je inflacija dosegla rekordno medletno stopnjo: 10,9%, posledica močne rasti cene energentov (33,5% v zadnjem letu).  Cene hrane bi se lahko še povišala, če bo primanjkovalo izdelkov iz Rusije in Ukrajine. Poljska med drugimi izdelki uvaža več kot 50% ukrajinskega sončničnega in sojinega olja.

Poljska vlada je za pomoč ukrajinskim beguncem v prvih dveh mesecih krize namenila približno 1.600 milijonov evrov. Vsem beguncem je Poljska omogočila, da ostanejo in delajo na Poljskem 18 mesecev z brezplačnim dostopom do zdravstvenega sistema. Vlada je odredila tudi gmotno pomoč beguncem in podporo 120 evrov na mesec za vsakega otroka. V poljske šole je bilo vpisanih več kot 50.000 ukrajinskih otrok.

Pomoč beguncem pomeni za Poljsko stroške v višini 3% BDP. Evropska unija je Poljski obljubila 1,4 milijarde evrov pomoči, vendar poljska vlada meni, da ta sredstva ne bodo nova, temveč bodo prišla iz prenosov že obstoječih programov EU.

Ekonomisti menijo, da bo pritok beguncev dolgoročno imel pozitiven vpliv na poljski trg dela. »Predvidevamo, da bo ob zelo nizki stopnji brezposelnosti v državi (3 odstotke) integracija novoprispelih beguncev na poljski trg dela relativno učinkovita,« so izjavili ekonomisti banke Handlowy.

Vir: DW.com

Sorodne vsebine