25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Von der Leynova Slovencem: Komisija vam stoji ob strani

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes Slovencem zagotovila, da jim komisija stoji ob strani pri soočanju z novim koronavirusom, so sporočili s predstavništva komisije v Sloveniji. Von der Leynova je ob tem sporočila še, da je za pomoč pri vrnitvi iz tujine zaprosilo več kot 100.000 Evropejcev. Večji del stroškov bo krila EU.

 

“Želim vam zagotoviti, da vam Evropska komisija stoji strani. Naredili bomo vse, da vam pomagamo v tej zdravstveni krizi,” je zagotovila v videu, ki ga je na Twitterju objavilo predstavništvo komisije v Sloveniji.

Pojasnila je, da je Bruselj organiziral skupno javno nabavo za zdravstveno opremo, pri čemer bo lahko Slovenija pogodbo podpisala v prihodnjih dneh, so navedli na predstavništvu.

Sloveniji se je tudi zahvalila za napore pri zagotavljanju tranzita tovornjakov, ki so zaradi strožjega nadzora obtičali na mejah med državami, so dodali.

V drugem videu, ki ga je objavila na svojem Twitterju, je von der Leynova poudarila, da je za pomoč pri vrnitvi domov zaprosilo že več kot 100.000 Evropejcev, ki so obtičali v tujini.

“Trenutno pomagamo pri organizaciji 13 letov za repatriacijo Evropejcev iz Egipta, Maroka, Filipinov, Tunizije, Argentine in drugih držav. Na letalih bo več kot 3000 ljudi,” je pojasnila. Pomagali bodo tudi pri vrnitvi Evropejcev iz Peruja, Maldivov, Mongolije in več afriških držav.

Komisija je ob tem sporočila, da bo EU krila do 75 odstotkov stroškov vrnitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zadnjih dneh je unija pomagala pri vrnitvi več sto državljanov EU iz Maroka, od začetka izbruha novega koronavirusa pa pri vrnitvi okoli 1200 državljanov EU, na primer iz Japonske in ZDA, je še dejala predsednica komisije.

V tujini so zaradi ukinjanja letalskih povezav in zapiranja meja z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa obtičali tudi številni Slovenci.

Zadnje novice

Sorodne vsebine