14.6 C
Ljubljana
petek, 27 maja, 2022

Volitve za predsednika Italije: Salvini igra poker z Draghijem

Piše: Jože Jan

Italijanska desnica je predstavila seznam imen, s katerim namerava izpodbiti kandidaturo sedanjega predsednika vlade Maria Draghija. Drugi dan glasovanja se je ponovno končal brez izida.

Razen Carla Azeglia Ciampija (1999-2006), so vsi zadnji italijanski predsedniki, kot so Sergio Mattarella, Giorgio Napolitano ali Oscar Luigi Scalfaro, potrebovali večdnevna glasovanja. Tudi zdaj se zdi, da bodo prva tri glasovanja brez izida. Od četrtka dalje bo za izvolitev predsednika potrebna le absolutna večina glasov (v prvih treh glasovanjih je bila potrebna dvotretjinska večina).

V torek je znova večina glasov bilo praznih (525), nekaj glasov so dobili sodnik Paolo Maddalena (40) in sedanji predsednik republike Sergio Mattarella (39). Desna koalicija je na mizo postavila tri imena: nekdanja županja  Milana Letizia Moratti, filozof in nekdanji predsednik senata Marcello Pera in nekdanji sodnik ustavnega sodišča Carlo Nordio.

Levosredinski blok je iz institucionalne vljudnosti dejal, da bo podprl imena, ki jih predlaga desnica. A želijo sestanek s Salvinijem, da bi se dogovorili o enotnem kandidatu. »Moramo se zakleniti in skriti ključ. Kruh in voda, dokler se ne najde skupni kandidat,« je predlagal Enrico Letta, vodja Demokratske stranke.

Mnogi vztrajajo z Draghijem. »Država potrebuje nekoga, ki ima veliki prestiž in je zmožen nadaljevati z reformami. Draghi? Ta se ujema s tem profilom,« je izjavil neapeljski poslanec Gibanja 5 zvezd.

Pogajanja o premestitvi Draghija v Kvirinalsko palačo pa niso napredovala. Morda se bo v četrtek videlo malo bolj jasno, kdo so resnični kandidati v tej igri.

Vir: El País, Španija

 

 

Sorodne vsebine