15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Volitve v Venezueli: Chavismo utrjuje svojo oblast

Piše: Damian Ahlin

Maduro je v nedeljo, 21. novembra, na volitvah, na katerih je glasovalo le 41,8 % volivcev in na katerih je bila prvič po 15 letih prisotna evropska misija, z veliko večino zmagal v 20 od 23 zveznih držav in mestu Caracas.

Evropska misija

Regionalne in občinske volitve v Venezueli so potekale mirno, je v nedeljo povedala vodja volilne misije Evropske unije (EU) Isabel Santos o volitvah, na katerih so se po 15 letih odsotnosti v državo vrnili opazovalci bloka.

Opozicija, ki se je po treh letih bojkotov in pozivov k vzdržanosti ponovno udeležila volitev, je zmagala v treh zveznih državah, vključno z najbolj naseljeno Zulijo, navaja poročilo.

Na vprašanje o zamudah v postopku, v katerem je 21 od 30 milijonov prebivalcev izbiralo 23 guvernerjev in 335 županov, je dejala: Težave so rešene, ljudje lahko mirno volijo. Do zdaj so bila vprašanja tako ali drugače rešena, vendar se bomo s tem ukvarjali pozneje. Vodja misije bo o tem poročal še danes.

Izven termina

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v nedeljo kljub kritiki zaradi poznega zaprtja volišč pozval svoje podpornike, naj glasujejo na lokalnih in regionalnih volitvah 20 minut po uradnem zaprtju volišč, kar je sprožilo dodatne kritike več opozicijskih kandidatov.

Pozivam vse tiste, ki imajo svoj seznam 1×10 (načrt za spodbujanje provladnega glasovanja), da gredo do konca patriotske, bolivarske in chavistične ofenzive po vsej državi. Za vas, moške in ženske, ki imate svoj seznam, je pomembna mobilizacija! V boj, bitko in zmago, glasovati za zmago! je dejal Maduro.

Pritožbe

Nevladna organizacija Súmate je na regionalnih in občinskih volitvah 21. novembra med 6.00 in 20.00 zabeležila 142 pritožb.

Poročala je, da je bila v okviru operacije Impunidad CERO večina prijavljenih nepravilnosti povezana s prisotnostjo Puntos Rojos in zahtevo po osebni izkaznici (carnet de la patria).

Trdijo, da je najmanj 20 uslužbencev Generalnega direktorata za vojaško protiobveščevalno dejavnost (DGCIM) prisililo novinarje, da so izbrisali posneto gradivo.

Obtožili so tudi, da približno 4 milijoni Venezuelcev zunaj države niso mogli izraziti svojega mnenja.

Številni volivci trdijo, da so bili njihovi glasovi neveljavni, ker digitalni zaslon naprave ni pravilno odražal kandidatur, ki so nadomestile kandidate, ki so odstopili v zadnjem trenutku. 

Pedro Calzadilla, rektor CNE, je sporočil, da je v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo prišlo do manjših incidentov in težav pri postavitvi nekaterih volišč, vendar je zagotovil, da je šlo za manjše dogodke.

Streljanje in žrtev

V bližini volišča v šoli Eduardo Emiro Ferrer v občini San Francisco v zvezni državi Zulia je prišlo do streljanja, v katerem je umrl en človek, dva pa sta bila ranjena. Poročali so, da se je incident zgodil ob 12.30. Oboroženi moški, ki so jih priče prepoznale kot colectivos, so prišli na kraj in streljali.

Opazovalci

Madurovo mnenje o mednarodnih opazovalcih volitev:

Menimo, da je prisotnost mednarodnih opazovalcev iz 55 držav dober znak za pomembnost venezuelskih volitev.

Glede prisotnosti komisije opazovalcev iz Evropske unije (EU) jih je prosil, naj bodo ponižni kot opazovalci iz drugih držav

Boljša prihodnost

Maduro pravi, da se Venezueli obetajo boljši časi. Predsednik je zagotovil, da bo Venezuela v prihodnjih letih imela boljše obete.

Viri:

–        www.lanacion.com.ar

–        www.elpais.com

–        www.clarin.com

–        www.larepublica.com.pe

–        TeleSUR

–        Chile TVN

–        Agencia Reuters y Telam

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine