-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Volitve v Nikaragvi: z osmimi kandidati opozicije v ječi, ponovno izvoljen Daniel Ortega

Piše: Jože Jan

Predsednik Nikaragve Daniel Ortega je bil na nedeljskih volitvah ponovno izvoljen za četrto zaporedno petletno obdobje s 74,99% glasov, je izjavil vrhovni volilni svet Nikaragve. Ker je pred volitvami zaprl sedem predsedniških kandidatov opozicije, obtoženih »izdaje«, je Ortega, ki je na oblasti od leta 2007, skupaj s svojo ženo, podpredsednico Rosario Murillo imel lepo prednost za novo izvolitev.

Po poročilu vrhovnega volilnega sveta, ki je prebrala Brenda Rocha, je na drugem mestu kandidat ustavno-liberalne stranke PLC, poslanec Walter Martínez, s 14,4% glasov. Sledi mu tudi poslanec Guillermo Osorno stranke Nikaragovske krščanske poti s 3,44% glasov.

Več kot 4,4 milijona Nikaragovcev je imelo pravico voliti svojega predsednika in podpredsednika, 90 poslancev v državnem zboru in 20 poslancev v Srednjeameriškem parlamentu (Parlacen). Po podatkih volilnega sveta, se je na dan volitev udeležilo 65,34% prebivalcev. Vendar pa je multidisciplinarna organizacija Urnas Abiertas, ki je opazovala volitve, ugotovila, da 81,5% prebivalcev ni šlo na volitve.

Različni sektorji in mednarodna skupnost je obsodila aretacijo sedmih kandidatov opozicije in izločitev iz volitev treh opozicijskih političnih strank. Legitimnost volitev so tudi zaradi pomanjkanja jamstev glede transparentnosti volitev postavile v dvom organizacije za jamstvo človeških pravic, Organizacija ameriških držav in Evropska Unija. 

Vir: Euronews

Zadnje novice

Sorodne vsebine