-2.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Volitve v Braziliji leta 2022: Bolsonaro se je pridružil stari brazilski politični stranki in si prizadeva za ponovno izvolitev

Piše: Damian Ahlin

Predsednik je pustil ob strani proti politični diskurz, ki ga je pripeljal na oblast, da bi se čez 11 mesecev pomeril z Lulo in nekdanjim sodnikom Morom.

66-letni brazilski predsednik Jair Messias Bolsonaro je v torek naredil prvi korak h kandidaturi na volitvah leta 2022. Skrajni desničar, ki že dve leti nima stranke, se je po neuspelem poskusu ustanovitve bolj ideološke stranke prilagojene njegovim potrebam, pridružil stari politični stranki, ki ji predseduje skorumpiran obsojenec. To je deveta stranka, ki se ji je pridružil. Ne Bolsonaro ne Lula za zdaj še nista uradno potrdila svoje kandidature, vendar oba vodita kampanjo. Poleg tega je v tekmo vključen tudi nekdanji sodnik Sérgio Moro.

Do volitev, ki bodo oktobra 2022 v dveh krogih, je še enajst mesecev, brazilski vladajoči razred pa je v polnem razcvetu. Lula širi svoje stike in išče zaveznike na desni sredini, medtem ko na Twitterju piše o dosežkih štirih mandatov Delavske stranke, Bolsonaro je umiril svoj ton in hodi od otvoritve do otvoritve, Moro pa je pravkar izdal knjigo, v kateri predstavlja svojo različico vstopa v vlado nekdanjega vojaka in izstopa iz nje.

Prvič je bil v anketi izmerjen vpliv Morovega vstopa v spor, ki predsedniku jemlje glasove. Po podatkih javnomnenjske raziskave, v prvem krogu še vedno vodi Lula (42 %), sledita mu Bolsonaro (31 %) in Moro (13 %).

Bolsonaro s svojo pripadnostjo Liberalni stranki (PL) se vrača k temu, čemur v Braziliji pravijo centrão (velika sredina), torej h skupini neopredeljenih premožnih, se pravi brez politične pripadnosti in   ideologije, ki jih vodijo poglavarji, ki dajejo parlamentarno podporo v zameno za javne funkcije z bogatimi proračuni. Bolsonaro je bil na dogodku ob strani predsednika PL, simbola političnega razreda, ki ga je obljubil odpraviti: kongresnik Valdemar da Costa Neto, obsojen in zaprt v aferi Mensalão. Bolsonarova nova stranka ima 43 poslancev in štiri senatorje, med katerimi je tudi nekdanji nogometaš Romario.

Naslednji predsednik bo prejel državo v hudi krizi. Inflacija (10,7 %) je prvič po četrt stoletja nad 10 odstotkov, delavske plače zgubljajo vrednost in so se znižale, brezposelnost se zmanjšuje (12,0 %), vendar je več kot 13 milijonov brezposelnih. Bolsonarov novi program za boj proti revščini, ki nadomešča Bolsa Familia in se imenuje Auxilio Brasil, se je že začel izplačevati. Namen je povečati izplačila in doseči milijone novih upravičencev, vendar še vedno ni jasno, kako bo to vključeno v javne račune. Bolsonaro se trudi, ker je to njegov glavni adut za pridobivanje glasov na severovzhodnem revnem predelu države.

Sovraštvo do nekdanjega predsednika Lule se je umirilo, Bolsonaro in Moro pa imata več nasprotnikov. Naslednje predsedniške volitve v Braziliji bodo verjetno bolj kot naklonjenost odločale zavrnitve. Nedavno 22 odstotno povečanje krčenja gozdov pa še dodatno otežuje zapleten proces ratifikacije trgovinskega sporazuma med Mercosurjem in EU.

Bolsonaro sicer zamenja stranko, vendar ohrani svoje volilno geslo: Brazilija nad vsem, Bog nad vsem.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine