12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

(VOJNA V UKRAJINI) Ruske sile napredujejo proti Bahmutu, da bi odrezale Severodoneck

Piše: C. R., STA

V Ukrajini se v pokrajini Donbas nadaljujejo intenzivni spopadi, ruskim silam pa je uspelo napredovati proti kraju Bahmut, s ciljem odrezati mesto Severodoneck od oskrbovalnih linij. Ukrajinski generalštab je opozoril, da Moskva kopiči sile in se pripravlja na novo ofenzivo v smeri Slovjanska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je danes opozoril, da ruske sile napredujejo v smeri Vozdviženka – Roti. Gre za kraja, ki se nahajata le 10 kilometrov jugozahodno od Bahmuta. Od tam pa bi Moskva lahko s težko artilerijo obstreljevala cesto od Bahmuta do Severodonecka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spopadi v Severodonecku in okolici trenutno potekajo brez večjih sprememb, ukrajinske sile pa po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega kljub intenzivnim uličnim bojem še vedno nadzorujejo del mesta. V četrtkovem večernem video nagovoru je dejal, da je Kijev v procesu osvobajanja dežele dosegel znaten napredek v Zaporožju in Harkovu in da se ukrajinske v ključnih mestih v Donbasu “še držijo”.

Severodoneck je eno od zadnjih mest, ki Rusiji preprečuje nadzor nad Donbasom na vzhodu Ukrajine. Nadzor te pokrajine bi Rusiji omogočil vzpostavitev kopenskega mostu do polotoka Krim, ki si ga je Moskva priključila že leta 2014.

Prav tako je ukrajinski generalštab opozoril, da Moskva kopiči sile in se pripravlja na novo ofenzivo v smeri mesta Slovjansk.

V zadnjih 24 urah naj bi ukrajinskim silam uspelo odbiti sedem napadov v regijah Doneck in Lugansk ter uničiti več tankov in oklepnih vozil. Prav tako pa so danes ukrajinska letala izvedla vrsto napadov na sovražnikove položaje in skladišča vojaške opreme v petih krajih v regiji Herson, je sporočilo obrambno ministrstvo.

Ruske oblasti so v okupiranem Hersonu že predlagale izvedbo referenduma o priključitvi k Rusiji. Pred tem pa so napovedale še uvedbo ruske valute rublja.

Rusija je sicer danes zatrdila, da so njene sile ponoči napadle letališče in tovarno tankov na vzhodu Ukrajine. Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova ja bila na letališču Dnipro “z visoko natančnimi raketami zemlja-zrak uničena letalska tehnologija ukrajinskih oboroženih sil, na območju Harkova pa proizvodne zmogljivosti za popravilo vojaške tehnologije”.

Na bojišču je bilo v ruskih zračnih, raketnih in topniških napadih ubitih več kot 500 ukrajinskih vojakov, onesposobljenih je bilo 13 oklepnikov, devet topniških izstrelkov, šest raketometov in 16 vojaških vozil, uničenih pa je bilo tudi 16 skladišč streliva. Konašenkov je poročal tudi o sestrelitvi dveh lovskih letal in petih brezpilotnih letal. Teh informacij po poročanju dpa ni mogoče neodvisno preveriti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine