22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Vojna v Ukrajini bo škodovala svetovnemu gospodarstvu

Piše: Damian Ahlin

MDS opozarja. Učinke ruske invazije je primerjal z valovi potresa in znižal napovedi rasti za večino držav.

Mednarodni denarni sklad -MDS- je v torek predstavil svoje napovedi, v katerih je znižal rast svetovnega gospodarstva za 8 desetin in opozoril, da bo ruski napad na Ukrajino pustil posledice na celotnem planetu, njegove učinke pa je primerjal celo s seizmičnimi valovi, ki se širijo iz epicentra potresa.

To je primerjava, ki jo je uporabil Pierre-Olivier Gourinchas, direktor raziskovalnega oddelka Mednarodnega denarnega sklada, ki za leto 2022 pričakuje 3,6 odstotno rast svetovnega gospodarstva, kar je manj od 4,4 odstotne rasti, ki jo je napovedal januarja. MDS je opozoril, da bi se te številke lahko še zmanjšale, če bi se zaostrile sankcije proti Rusiji ter poslabšalo zaupanje potrošnikov in bi prišlo do nihanja na finančnih trgih.

Poleg vojne, ki naj bi bila glavni razlog za znižanje ocene, je MDS omenil tudi druge dejavnike, kot sta zgodovinska inflacija, s katero se soočajo v večjem delu sveta, in nadaljevanje zapiranja celotnih mest zaradi koronavirusa, zlasti na Kitajskem. MDS je v svojem zadnjem poročilu navzdol popravil napovedi rasti za 143 držav, kar vpliva na 86 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP).

Projekcije navzdol

Vendar je MDS opozoril, da so njegove napovedi precej bolj negotove kot običajno, in priznal, da so dogodki zadnjih dni morda že spremenili scenarije. Rast se lahko še upočasni ali pa inflacija preseže naša pričakovanja, je dejal Gourinchas in kot dejavnik, ki ga je treba upoštevati, navedel morebitne sankcije proti ruskemu izvozu energije.

Rusko gospodarstvo naj bi se zaradi vojne in sankcij zmanjšalo za 8,5 odstotka. Najhujše gospodarske posledice vojne nosi Ukrajina, katere BDP se bo leta 2022 zmanjšal za 35 odstotkov, posledice pa bodo trajale več let, tudi če bi se konflikt čim prej rešil.

V Združenih državah Amerike naj bi rast znašala 3,7 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke manj kot januarja. V državah euroobmočja je poslabšanje še večje: 2,8 odstotna rast v primerjavi s 3,9-odstotno, ki je bila pričakovana januarja.

 

Vir:  DeutscheWelle 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine