19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Vodja kabineta bivšega socialističnega malteškega premierja obsojen korupcije, primer povezan z umorjeno malteško novinarko

Piše: STA

Keitha Schembrija, vodjo kabineta bivšega malteškega premierja Josepha Muscata, so v soboto aretirali in obtožili korupcije, pranja denarja, goljufije in ponarejanja. Schembrija je korupcije obtožila že preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia, katere umor s podtaknjeno bombo v njenem avtomobilu leta 2017 je pretresel državo.

Schembrija so preiskovali zaradi suma prejemanja podkupnin pri prodaji malteških potnih listov in podkupnine direktorju podjetja, ki mu je prodal več milijonov vreden tiskarski stroj.

Tožilci so v soboto na sodišču povedali, da je tudi ponarejal dokumente in lažno pričal. Schembri, ki je vodil urad premierja Muscata med letoma 2013 in 2019, je v soboto na sodišču zanikal vse obtožbe. Sodišče mu ni odobrilo varščine in mu je zamrznilo premoženje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Schembri je eden od skupno 11 obtoženih za podobna kazniva dejanja, ki so se v soboto vsi izrekli za nedolžne. Med obtoženimi so tudi njegov oče, poslovni partner in finančni svetovalci. Obtožnice so dvignili tudi proti 20 podjetjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oktobra 2017 umorjena preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia je bila prva, ki je leta 2016 razkrila, da so Panamski dokumenti pokazali, da je Schembri v Panami ustanovil podjetje nekaj tednov po vstopu v vlado. V obdobju, ko je bila umorjena, je raziskovala njegove povezave s pogodbo z elektrarno.

S položaja vodje kabineta Muscata je Schembri odstopil decembra 2019, ko so ga prijeli v povezavi z umorom novinarke. Kasneje so ga izpustili brez obtožb. Muscat je s položaja premierja odstopil januarja 2020 med protesti proti korupciji in zaradi neuspešnega ugotavljanja odgovornih za umor novinarke.

Sklad Daphne Caruana Galizia, nevladna organizacija, ki so jo ustanovili po umoru ugledne novinarke, je v odzivu danes izpostavil, da bi morali Schembrija že zdavnaj obtožiti. “Njegova obtožba nas je privedla korak bliže Malti, v kateri ni nihče nad zakonom. To je država, za kakšno se je borila Daphne in ki si jo vsi zaslužimo,” so izpostavili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine