12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Vodja gibanja za legalizacijo splava umrla zaradi zapletov med splavom

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

Prejšnjo nedeljo so španski mediji poročali o smrti radikalne zagovornice splava Marie de Valle Gonzalez Lopez. Umrla je med medicinskim postopkom umetne prekinitve nosečnosti oziroma pri splavu. Sama je temu pravila “sanjska” operacija. To je prva zabeležena smrt kot posledica splava v Argentini, po njeni legalizacija konec lanskega leta.

23-letna Maria de Valle Gonzalez Lopez je bila voditeljica skupine Radikalna mladina v občini La Paz v provinci Mendoza. Njena smrt je sprožila ostro razpravo glede splava in pripeljala ženske do zavedanja, da postopek lahko ogrozi tudi njihovo življenje.

11. aprila je Maria želela opraviti abortus v lokalni bolnišnici, a se je operacija zanjo izkazala za usodno. To je bila prva zabeležena smrt po legalizaciji splava, še lani je bil v Argentini splav nezakonit. Dr. Luis Durand, argentinski kirurg je dejal, da “čeprav nekateri menijo, da je do smrti mlade ženske prišlo zaradi medicinske napake, moram povedati, da splav v resnici ni medicinska praksa. Še pred nekaj meseci je bilo opravljanje abortusa nezakonito dejanje. V primeru splava je otrokova smrt vedno brutalna. Plod se sežge z vbrizgavanjem snovi v maternico ali pa se odstrani z razkosavanjem ali pa je izpostavljen močnim krčem maternice, ki ga zadušijo”.

Durand je dodal, da se pri ženskah, ki vzamejo zdravilo Misoprostol, lahko pojavi okužba ali sepsa, kadar zdravniki ne izvlečejo dokončno otroka in njegovi ostanki ostanejo v maternici. “Zato tak postopek ni resnično varen”, je dodal.

Tišina feministk
Presenetljiva pa je tišina feministk, ki so podpirale Marijo del Valle Gonzalez Lopez. Voditeljica Pro-life organizacije oziroma nasprotnica splava, Guadalupe Batallan pa je na svoj Twitter zapisala: “Če bi Marija umrla zaradi nezakonitega postopka splava, bi feministke mesto “raztrgale” s protesti za legalizacijo. Toda ker je Maria umrla zaradi zakonitega splava, je njena smrt izbrisana”.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine