12.9 C
Ljubljana
petek, 24 septembra, 2021

Voditeljica nemških socialdemokratov po hudem porazu na evropskih volitvah napovedala odstop

Vodja nemških socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles je po hudem porazu njene stranke na evropskih volitvah danes napovedala odstop, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za zdaj ni znano, kdo naj bi jo nasledil. Številni se bojijo, da bo njen odstop zamajal že tako krhko veliko koalicijo v Nemčiji, v kateri so še krščanski demokrati (CDU/CSU).

Kot je Nahlesova danes sporočila v Berlinu, bo s položaja vodje SPD odstopila v ponedeljek, z mesta vodje poslanske skupine socialdemokratov pa dan zatem. “Pogovori v poslanski skupini in odziv stranke so mi pokazali, da nimam več potrebne podpore,” je pojasnila v izjavi za javnost.

Napoved odstopa je v Nemčiji vzbudila skrbi, da se bo zamajala nemška vladajoča koalicija. Vodja CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je zato popoldne pozvala SPD, naj kljub odstopu Nahlesove ohrani stabilnost črno-rdeče koalicije. V izjavi za medije v Berlinu je poudarila, da po mnenju njene stranke zdaj ni čas za strankarsko taktiziranje ter da se CDU še naprej zavzema za ohranitev velike koalicije.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je zatem v izjavi za javnost napovedala, da bo vlada kljub odstopu Nahlesove nadaljevala delo “z vso resnostjo in veliko odgovornostjo”. Dodala je, da so zadeve, ki jih mora vlada rešiti, še na mizi, in sicer tako v Nemčiji kot tudi v Evropi in svetu. “In v tem duhu bomo nadaljevali delo,” je poudarila.

Po poročanju dpa za zdaj ni znano, kdo bo na mestu vodje stranke nasledil Nahlesovo, ki je bila prva ženska na čelu nemških socialdemokratov. Vodenje stranke je prevzela aprila lani.

V igri za novega vodjo stranke je sicer več imen. Nemška tiskovna agencija dpa kot morebitne nove vodje nemških socialdemokratov omenja ministrske predsednike treh dežel – Spodnje Saške Stephana Weila, Meklenburg-Pomorjansko Manuelo Schwesig in Porenje-Pfalško Malu Dreyer. Možnosti za vodenje stranke imajo po navedbah agencije še finančni minister Olaf Scholz, poslanec Rolf Mützenich, vodja poslanske skupine SPD v Severnem Porenju-Westfaliji Achim Post ter nekdanji predsednik Evropskega parlamenta in stranke Martin Schulz.

Iz SPD so danes že sporočili, da bo vodenje poslanske skupine prevzel dosedanji namestnik Nahlesove v poslanski skupini Mützenich. Sprva je bilo sicer predvideno, da bodo v stranki novega vodjo poslanske skupine izbirali v torek, a so že danes soglasno izbrali Mützenicha za začasnega vodjo.

Poslanec iz Kölna je nalogo sprejel in dejal, da je že doslej vodil poslansko skupino, kadar je bila Nahlesova odstotna, poroča dpa. SPD si mora po njegovih besedah zdaj vzeti čas in najprej razmisliti o vsebinskih vprašanjih, nato pa bo odločila, kdo bo prevzel vodenje poslanske skupine in stranke. Dejal je še, da bi bilo dobro, če bi vodenje SPD začasno prevzela Malu Dreyer.

SPD, koalicijska partnerica krščanskih demokratov (CDU/CSU) kanclerke Angele Merkel, je na volitvah v Evropski parlament pred tednom dni zbrala le 15,8 odstotka glasov, s čimer se je uvrstila na tretje mesto za Zelenimi. V novem sklicu Evropskega parlamenta bodo imeli 16 poslancev, kar je 11 manj kot doslej. Dodaten pritisk za SPD predstavlja tudi zgodovinska izguba tradicionalne “rdeče” trdnjave Bremna, kjer so pred tednom dni po več desetletjih izgubili na deželnih volitvah.

Zaradi poraznega izida evropskih volitev se bo danes v Berlinu sešlo tudi vodstvo CDU/CSU. Po napovedih naj bi na današnjem srečanju začrtali pot konservativne unije v prihodnjih mesecih. Sestanka vodstva CDU/CSU naj bi se udeležil tudi spitzenkandidat Evropske ljudske stranke (EPP), Manfred Weber iz vrst bavarske Krščansko-socialne unije (CSU).

Tudi konservativna unija je tako kot socialdemokrati zabeležila zgodovinsko najslabši rezultat na evropskih volitvah. Čeprav je CDU/CSU z 28,9 odstotka podpore zmagovalka volitev, so izgubili 6,5 odstotne točke podpore in pet poslanskih mandatov.

P. S. Zanimivo! Andrea Nahles na svoji spletni strani andrea-nahles.de sebe predstavlja kot: “socialdemokratko, katoličanko in mati”. Kaj podobnega pri naših rdečih socialdemokratih ne boste zasledili!

Zadnje novice

Sorodne vsebine