18.4 C
Ljubljana
četrtek, 7 julija, 2022

Voditelji EU s težavo sprejemajo sveženj sankcij za rusko nafto. Zakaj?

Piše: C. R.

Dvom o sposobnosti Evropske unije, da deluje kot enoten blok se začenja krhati, saj se države članice še vedno niso dogovorile o embargu na rusko nafto. Predlog za postopno ukinitev uvoza surove nafte v naslednjih šestih mesecih in rafinirane nafte do konca leta je pred tedni predložila predsednica Komisije Ursula von der Leyen. Njegova usoda ostaja negotova.

Ena od ovir je Madžarska. Vlada Viktorja Orbána se zaradi številnih logističnih in političnih nepredvidenih dogodkov težje znebi odvisnosti od ruske nafte. Vendar Orbán prosi tudi za denar. Natančneje, Budimpešta želi dostop do denarja iz Sklada za oživitev gospodarstva COVID, ki ga je EU doslej zadržala zaradi pomislekov o korupciji. Rešitev tega zastoja je ključnega pomena, saj je za vse nove sankcije proti Rusiji potrebna soglasja.

Države, odvisne od ruske nafte, upajo, da bodo pridobile čas
Predsednik belgijske vlade Alexander De Croo je za Euronews povedal, da Budimpešta ni edina država, ki si prizadeva za razrešitev. Kljub temu je optimističen: “Mislim, da je mogoče prestopiti mejo vendar moramo imeti odgovore na pomisleke, ki so po mojem mnenju upravičeni.”

Po njegovih besedah je ključnega pomena, da se v obdobju sankcij ohranijo gospodarstva držav članic: “Vaša zunanja politika lahko preživi le, če jo vaš srednji razred še vedno lahko brani. Pomembno je, da naše prebivalstvo to podpira. Bojim se, da nas čaka dolgo obdobje nestabilnosti, zato moramo poskrbeti, da ljudje ne bodo preveč trpeli.”

V podobnem položaju so tudi druge države. Češka, Slovaška in Bolgarija so opozorile, da bodo za izvajanje novih sankcij potrebovale več časa kot večina prav tako pa tudi finančno podporo. Bolgarski predsednik vlade Kiril Petkov je dejal: “Naftne rafinerije ne morete zgraditi čez noč ali zgraditi novega naftovoda čez noč.

“Kljub temu bi kot Bolgarija v celoti podprli splošno soglasje. Želimo le, da se nam do takrat, ko nam bo to uspelo, odobri posebno odstopanje. Vendar pa smo se zelo potrudili tudi pri nekaterih že sprejetih ukrepih, vključno z zamrznitvijo bančnih rezerv Ruske federacije.”

Sankcije proti nafti in ruska vojna v Ukrajini sta med vprašanji, ki naj bi prevladovala na vrhu voditeljev EU v ponedeljek in torek. Vendar viri v EU pravijo, da paketa ne bodo spremenili ali razvodenili na način, ki bi oslabil njegovo moč, da bi ga lahko sprejeli. Pravijo, da si bodo vzeli toliko časa, kolikor bo potrebno, da bodo zagotovili, da bo usmerjen v donosne prihodke za Rusijo.

Vir: euronews.com

Sorodne vsebine