22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Vladajoči poljski konservativci si obetajo zmago na lokalnih volitvah

Na Poljskem je včeraj potekal prvi krog lokalnih in regionalnih volitev. Sodeč po rezultatih vzporednih volitev, ki jih je izvedel inštitut Ipsos za poljsko televizijo TVN24, naj bi kandidati vladajoče konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) prejeli največ – 32,3 odstotka glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opozicijski stranki Državljanska platforma in Nowoczesna, ki sta vodile skupno kampanjo, naj bi prejeli 24,7 odstotka glasov. Končni izidi volitev naj bi bili znani v sredo, še poroča dpa.

Sodeč po teh rezultatih si PiS obeta absolutno večino v več regionalnih parlamentih, kar bi pomenilo še lažje sprejemanje vladnih politik.

Te volitve predstavljajo pomemben test za vladajoče konservativce pred evropskimi in parlamentarnimi volitvami prihodnje leto. Služijo namreč kot indikator podpore Poljakov do Varšave v njenih sporih z Evropsko unijo. Odkar je namreč stranka PiS leta 2015 prevela absolutno večino v poljskem parlamentu, je Varšava stalno na bojni nogi z Brusljom, predvsem zaradi spornih reform pravosodja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine