2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Vlada Makedonije zapira demokratično opozicijo – se bo Tanja Fajon zavzela za njihovo varstvo človekovih pravic?

Piše: Sara Rančigaj

Na tisoče privržencev opozicije je v glavnem mestu Severne Makedonije, Skopju, protestiralo nad ponovnimi sojenji in zahtevalo svobodo za več kot ducat nekdanjih predstavnikov konservativne vlade. Ti so obsojeni zaradi mafijske invazije na parlament leta 2017. Protest je organiziralo več civilnih združenj in družin obsojenih. Pri tem pa jih je podprla glavna konservativna opozicijska stranka VMRO-DPMNE.

Na tisoče podpornikov opozicije v Severni Makedoniji je protestiralo v Skopju zaradi ponovnega sojenja predstavnikom konzervativcev, ki jih bremeni napad na parlament leta 2017. Nedeljski protest je organiziralo več civilnih združenj in družin obsojenih, podprla pa jih je glavna konservativna opozicijska stranka VMRO-DPMNE, je poročal Aljazeera.

Mnogo protestnikov med protestiranjem ni nosilo zaščitnih mask proti širjenju koronavirusa, peli so domoljubne pesmi in zahtevali, da vrhovno sodišče države razveljavi sojenje, saj so prepričani, da je bilo slednje, politično izmišljeno. V nadaljevanju so mirno odkorakali od vladnih pisarn do stavbe parlamenta in zahtevali odstop leve vlade in predčasne volitve.

Mafijski napad na parlament se je leta 2017 v Makedoniji zgodil po množičnih protestih proti oblikovanju levičarske vlade (Foto: epa)

Podporniki VMRO-DPMNE so se še pred mafijskim napadom leta 2017 zbrali in protestirali proti oblikovanje morebitne vlade med opozicijskimi socialdemokrati in glavno albansko stranko Demokratska unija za integracijo, saj so prepričani, da bo koalicijski dogovor razbil državo. Protest se je zgodil po tem, ko je vodja VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, 26. februarja 2017, pozval ljudi, naj branijo državo, za katero je trdil, da je tarča napada.

Vladajoči menijo, da podporniki opozicije branijo zločince
Vladajoči socialni demokrati so protest kritizirali, češ da opozicijska stranka “stoji za obrambo kriminala in zločincev”. Petnajst drugih je zaradi podobnih kaznivih dejanj dobilo kazni med sedem in petnajst let, medtem ko je bil eden izmed obtoženih, ugledni operni pevec Igor Durlovski, oproščen. Pritožbeno sodišče je pozneje večino kazni nekoliko zmanjšalo.

Nekdanji makedonski notranji minister Mitko Cavkov med obtoženci za napad na parlament leta 2017 (Foto: epa)

Aprila 2017 je bilo več kot sto ljudi, vključno z zakonodajalci in novinarji, ranjenih, ko je jezna mafija vdrla v parlament in poskušala blokirati izvolitev novega govornika med politično krizo. Leta 2019 je kazensko sodišče v enem največjih procesov po osamosvojitvi države obsodilo 16 ljudi, vključno z nekdanjim notranjim ministrom Mitkom Cavkovom, dosodili pa so jim od sedem do 18 let zapora.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine