31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Visoko avstrijsko državno odlikovanje za nekdanjega veleposlanika in dolgoletnega sodelavca Demokracije dr. Andreja Rahtena

Nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju Andrej Rahten je prejel veliki zlati častni znak na traku za zasluge za Republiko Avstrijo zaradi krepitve dvostranskih odnosov med sosednjima državama. Odlikovanje je nekdanjemu diplomatu v ponedeljek podelila avstrijska veleposlanica Sigrid Berka.

 

Berkova je v nagovoru v avstrijski rezidenci v Ljubljani poudarila dosežke odlikovanca pri krepitvi dvostranskih odnosov med Avstrijo in Slovenijo.

Rahten, ki je bil veleposlanik na Dunaju med letoma 2013 in 2017, se je v nagovoru zahvalil za veliko čast in izpostavil svojo dolgoletno povezanost z Avstrijo, še zlasti s Celovcem, kjer je nekaj časa tudi študiral in raziskoval. Poudaril je tudi pomen medsosedskega dialoga in zavedanja o potrebi sodelovanja v srednjeevropskem prostoru, so sporočili iz Mohorjeve založbe.

Rahten je zdaj znanstveni svetnik na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) in redni profesor na Univerzi v Mariboru. Je avtor več znanstvenih monografij, ki obravnavajo sodobno zgodovino s poudarkom na času od habsburške monarhije naprej in v povezavi s slovenskimi deželami. Je tudi dolgoletni sodelavec tednika Demokracija, zato se čestitkam pridružuje tudi uredništvo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine