8.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Viktor Orban: Nobenega dokumenta ni, ki bi določal, da morajo države EU sprejemati migrante

Glede spora v zvezi z migranti ne more biti nobenega kompromisa, je dejal madžarski premier Viktor Orban na konferenci, ki je potekala v spomin Helmutu Kohlu, in dodal, da ni nobene potrebe po njem. »Ne poznamo nobenega dokumenta EU, ki bi sporočal: ‘Če se pridružite Evropski Uniji, morate postati država migrantov.’« Dejal je še: »Madžarska se zaveda moči, teže in odgovornosti, in ne poskuša prevzeti politične vloge na evropski ravni. Smo ponosen narod, ki pozna samega sebe in realno ocenjuje situacijo.«

»Določene ambicije imamo v Srednji Evropi in v okviru Višegrajske skupine,« je vztrajal Orban in dodal, da želi biti Madžarska ena od močnih in tesno sodelujočih držav v regiji, ki si medsebojno pomagajo in se spodbujajo. Omenil je, da ima Madžarska resne spore z Brusljem in nekaterimi članicami EU ter dodal, da je »mamljivo verjeti«, da bi Madžarska lahko vplivala na evropsko politiko. Dodal pa je, da »se moramo upreti tej skušnjavi in se osredotočiti na naše (madžarske) nacionalne interese«.

Madžarska priznava vodilno vlogo Poljske v srednji Evropi, sama pa si z lastno močjo prizadeva za vzpostavitev sodelovanja med državami srednje Evrope, je dejal Orban. Madžarska si prizadeva tudi za spodbujanje evropske integracije z Zahodnim Balkanom s posebnim poudarkom na Srbiji, je dodal Orban, ki pravi še, da gradnja močne Evrope zahteva močne nacionalne države.

V zvezi z EU je dejal, da je skupnost še vedno bogata, vendar oslabljena, prihodnost Evrope pa je pogojena z zmožnostjo varovanja zunanjih meja. Ko bodo te meje zaščitene, je dejal Orban, migrantov, ki so že v Evropi, ne bo treba prerazporejati, ampak jih bo mogoče vrniti tja, od koder prihajajo. Madžarska bi lahko pomagala evropski politiki na več področjih, kot je na primer dober primer ekonomskih reform, ali pri pomoči pri vračanju migrantov na njihove domove. »Pomagati je treba izvoziti težave,« je dejal Orban.
Prav tako je Orban dejal, da se bo Madžarska, poleg svoje pripravljenosti za pomoč in svetovanje Evropi, še naprej držala svojega položaja in se ne bo pustili prisiliti, da bi storila nekaj, česar si ne želi. Dejal še, da morajo člani skupnosti, če “ne morejo sprejeti ali vsaj tolerirati stališč drug drugega glede migracije ali proračuna EU, počakati, da volivci izrazijo svojo željo na evropskih parlamentarnih volitvah leta 2019«. Povedal je še, da je Evropska komisija postala orodje v rokah velikih držav proti majhnim državam in se bo kot taka leta 2019 morala posloviti.

V zvezi z osnutkom proračuna EU je Orban dejal, da je »promigracijski … tako kot Evropska komisija«. Osnutek je bil namenjen usmerjanju denarja evropskih državljanov migrantom in nevladnim organizacijam. »Kot da bi ga pripravil sam George Soros,« je rekel Orban.

V drugem delu je Orban dejal, da čeprav so voditelji Evropske ljudske stranke »naredili napake v našo škodo«, se bo madžarska vladajoča Fidesz »držala idealov EPP in Helmuta Kohla: namesto da bi dezertirali, bomo opravili težjo nalogo obnove EPP in ji pomagali najti pot do svojih krščanskih demokratičnih korenin«. EPP je v zadnjih 15 letih počasi, a vztrajno izgubljala svojo moč, ker je »ustvarila protipopulistično ljudsko fronto« proti nastajajočim novim strankam. Orban je dodal, da bi bilo treba to težnjo nadomestiti s »krščansko demokratično renesanso«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine