7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Viktor Orban:”Ne bomo dovolili, da nam kdorkoli vzame pravico do varovanja meje”

Madžarski premier Viktor Orban je bil danes v parlamentu v Budimpešti kritičen do načrtov Bruslja, da bi okrepili pooblastila agencije EU za zunanje meje Frontex, češ da ne more dopustiti, da bi Madžarski kdo vzel pravico do varovanja lastnih meja. Glede na načrte bi pripadniki Frontexa lahko delovali tudi brez dogovora z nacionalnimi oblastmi.

Čeprav je Orban pred madžarskimi poslanci sprva pohvalil načrte EU glede krepitve varovanja zunanjih meja, je bil kritičen, da bi se državam odvzela pravica do varovanja lastnih meja. “Ne bomo dovolili, da nam kdorkoli vzame pravico do varovanja meje,” je dejal.

Glede na načrte Evropske komisije bi do leta 2020 okrepili število pripadnikov Frontexa iz 1600 na 10.000, dobili pa bi tudi dodatna pooblastila. Med drugim bi lahko bili aktivni tudi brez vnaprejšnjega dogovora z nacionalnimi oblastmi. “Bolje se spoznamo na varovanje meja, kot kdorkoli drug v Bruslju,” še navaja Orbana avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžarski premier je nadaljeval, da meje države ne branijo le profesionalci, ampak tudi patrioti.

Kritičen je bil še do načrtov EU glede ureditve migracij, ki pa jih ne namerava ustaviti. Madžarska “ni prehodna hiša niti zbirališče”, je še dejal Orban, ki namerava svoje stališče zagovarjati tudi na neformalnem vrhu EU v Salzburgu ta teden.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine