15.2 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Viktor Orban ne bo za vsako ceno vztrajal pri članstvu v Evropski ljudski stranki

Madžarski premier Viktor Orban je danes navedel tri pogoje, pod katerimi je njegova stranka Fidesz pripravljena ostati v Evropski ljudski stranki (EPP). Politična skupščina EPP bo sicer v sredo odločala o morebitni izključitvi ali zamrznitvi članstva Fidesza.

 

“Za Fidesz je vredno ostati v EPP, če se ta ne bo povsem pridružila zagovornikom migracij,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za madžarski državni radio dejal vodja Orbanovega kabineta Antal Rogan.

Upravljanje meja mora biti v pristojnosti držav članic, svetu EU za notranje zadeve pa je treba zagotoviti vsa pooblastila pri odločanju o vprašanjih migracij in upravljanja meje. Poleg tega mora polovico stroškov upravljanja meja držav članic kriti EU, je navedel.

Orban je že avgusta 2017 zahteval, da mora EU plačati polovico stroškov sporne mejne ograje, ki jo je Madžarska postavila na južni meji. Takrat je Budimpešta stroške ocenila na 800 milijonov evrov.

Skupščina EPP bo o morebitni izključitvi ali zamrznitvi članstva Fidesz odločala v sredo v Bruslju. Izključitev ali zamrznitev članstva je zahtevalo 13 od 56 političnih strank iz te politične družine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine