1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

(VIDEO) Zahod – zakaj je naša civilizacija pomembna in zakaj jo je vredno braniti (2. del)

Piše: C. R.

Zahodna civilizacija je dosegla najvišjo stopnjo svobode, demokracije obilja in tehničnega napredka v zgodovini človeštva.

Jasno je, da ima naša civilizacija zato sovražnike, avtoritarne sile, kot sta Rusija in Kitajska ali islamistični ekstremisti. Vendar pa ima tudi notranje nasprotnike, ki delajo vse, da bi našo civilizacijo spodkopali. Vodijo kulturno vojno, v kateri nas skušajo prepričati, da se moramo sramovati svoje civilizacije, njenih dosežkov, njenega obilja in samih sebe. Ti notranji nasprotniki skušajo razdejati vse, na čemer temelji naša civilizacija, vse kar jo je naredilo veliko in uspešno.

V odgovor na poizkuse tistih, ki skušajo uničiti našo civilizacijo, je Novi kulturni forum, ki se ukvarja z raziskovanjem zgodovine, dosežkov in genialnost zahodne civilizacije, posnel serijo Zahod.

Zahod je napisal in predstavil Marc Sidwell, višji sodelavec Novega kulturnega foruma in avtor knjige: “Dolgi pohod: Kako je levica zmagala v kulturni vojni in kaj storiti v zvezi s tem”. Serija je razdeljena na šest delov, dolgih od 30-40 minut in je opomnik na to kdo smo in zakaj je našo civilizacijo vredno braniti.

Pretekli teden smo objavili povezavo do prve epizode v seriji, danes vam podajamo povezavo za drugo epizodo z naslovom »Krščanska revolucija«.

V drugi epizodi Marc Sidwell sledi vplivu krščanstva na Zahod, od njegovega šokantnega prihoda v Evropo do srečanja z rimsko oblastjo in sprejetja v postrimskem barbarskem svetu Frankov in Sasov. Posebno pozornost namenja pomenu žensk pri širjenju vere – od svete Fotine do kraljice Berte iz Kenta in izjemne zgodbe Bathilde, sužnje, ki je postala osvoboditeljica. Revolucionarni nauki krščanstva so poudarjali izbiro posameznika v skladu z razumom, ki ga je dal Bog, in duh moralne enakosti, ki je povzdignil nizke in šibke ter spremenil zahodno družbo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine