26.5 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

(VIDEO) V ZDA zaradi nasprotovanja splavu aretirali in obsodili frančiškanskega duhovnika

Piše: I. K. (Nova24TV.si)

Frančiškanski duhovnik in aktivist za življenje pater Fidelis Moscinski je bil obsojen na šest mesecev zveznega zapora, ker je preprečil dostop do ustanove za načrtovani splav s tem, da je na zaporni vhod namestil ključavnice in verige.

Sodnik Steven Tiscione je določil šestmesečno kazen, kar je najvišja možna kazen za določeno kaznivo dejanje. Moscinski je bil spoznan za krivega kršitve zakona o svobodi dostopa do klinik (FACE), ki nalaga stroge kazni za oviranje dostopa do ustanove za splav ali centra za nosečnost.

“Moja dejanja … so bila storjena, ker se Planned Parenthood kot organizacija ukvarja z ubijanjem,” je dejal Moscinski sodniku, medtem ko je prosil za milo kazen glede na njegove pripombe, ki jih je posredovala organizacija proti splavu Red Rose Rescue.

Čeprav je duhovnik član organizacije Red Rose Rescue, je organizacija poudarila, da skupina ni odobrila njegovih prizadevanj, da bi preprečil dostop do klinike za splav. Red Rose Rescue je dejal, da se člani lahko vključijo v pro-life aktivizem zunaj svoje organizacije, vendar so pri tem edini agent.

“Vsak izvedeni splav, ki se zgodi, pomeni namerni umor nedolžnega človeškega bitja,” je nadaljeval Moscinski v izjavi sodniku. “Poleg tega ta krvava in nasilna dejanja povzročajo tudi hudo duhovno in psihično škodo materi otroka. Vsa moja dejanja takrat in zdaj so usmerjena izključno v to, da preprečim poboje nemočnih otrok in ranjenost njihovih mater.”

 

Frančiškanski pater je kritiziral tudi zakon FACE, ki nalaga stroge kazni za preprečevanje dostopa do klinik, ki izvajajo splav.

“Ta psevdozakon skuša zakriti dejanje ubijanja prerojenih otrok pod evfemističnim in orwellovskim jezikom varstva reproduktivnega zdravja,” je dejal Moscinski. “Nisem kriv za kršitev tega zakona, ker tega zakona ni mogoče razumeti kot nič drugega kot ničnega in neveljavnega, saj skuša zagotoviti pravno varstvo dejanj, ki so sama po sebi zlobna in nepravična.”

Moscinski je sodnika prosil, naj “nekoliko omili krivico, ki jo je zagrešilo to sodišče”, tako da mu zagotovi najmilejšo možno kazen. Namesto tega mu je sodnik izrekel najstrožjo kazen in kot utemeljitev kazni navedel njegove prejšnje aretacije zaradi aktivizma proti splavu.

Duhovnikova aktivistična akcija se je zgodila 7. julija 2022 zjutraj na kliniki Planned Parenthood of Greater New York v Hempsteadu v New Yorku. Kliniko je dejansko zaprl za približno dve uri, tako da je na vhod namestil ključavnice in verige, nekaj pa jih je prekril z lepilom, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Ko sta gasilska in policijska enota prerezala ključavnice, se je Moscinski ulegel pred vhod, da bi preprečil avtomobilom vstop skozi vrata,” je pisalo v sporočilu za javnost ameriškega tožilstva.

Moscinski je bil že aretiran zaradi svojega prolife aktivizma, toda tokrat je bil prvič spoznan za krivega kršitve FACE Acta. Lani so ga aretirali zaradi vdora v kliniko za splav, potem ko je protestno vstopil v ustanovo in je ni hotel zapustiti, ko mu je to ukazalo osebje in nato še policija.

V začetku tega meseca je generalna državna tožilka New Yorka Letitia James vložila tožbo proti organizaciji Red Rose Rescue, ki želi Moscinskiju in drugim članom organizacije Red Rose Rescue prepovedati, da bi se približali kliniki za splave na 30 metrov. Čeprav Moscinskijeva kršitev FACE Act ni bila del akcije Red Rose Rescue, je generalni državni tožilec ta incident navedel kot enega od incidentov za utemeljitev zapora.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine