17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

(VIDEO) V Berlinu spopadi med policijo in nasprotniki ukrepov proti koronavirusu, 600 protestnikov aretiranih

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Čeprav je nemško sodišče prepovedalo proteste, se je v nemški prestolnici zbralo na tisoče ljudi, da bi lahko izrazili svoje nestrinjanje in jezo zoper ukrepe covid-19. Med protestnim shodom v nedeljo je policija aretirala skoraj 600 ljudi, slednjega pa se je po podatkih policije udeležilo več kot pet tisoč ljudi. Medtem ko so protestniki skušali prebiti policijski kordon, je prišlo do spopada med njimi, podporo protestu pa je dala skupina “samostojnih mislecev”, ki jo podpirajo nasprotniki cepljenja, teoretiki zarot in skrajna desničarska stranka Alternativa za Nemčijo.

Protestniki, ki so protestirali zoper omejevalne ukrepe v Nemčiji, so se spopadli z berlinsko policijo, saj so ti protestirali zoper odredbo sodišča, ki je prepovedalo proteste zaradi epidemije. S policije so sporočili, da so nekateri protestniki “nadlegovali in napadli policiste v okrožju Charlottenburg, pri čemer naj bi tudi ignorirali zapore cest”, je poročal DW.

Približno dva tisoč policistov je med protesti skušalo zadušiti nemire, po njihovi oceni pa se je demonstracij udeležilo prek pet tisoč protestnikov. Skupno je bilo pridržanih prek 600 ljudi, drugi pa so bili za nekaj časa zadržani, da bi lahko pridobili njihove podatke. “Poskušali so prebiti policijski kordon in izvleči naše sodelavce. To nas je privedlo do uporabe dražilnih snovi, palic in fizičnega nasilja,” so še zapisali na Twitterju. Na videu, ki je bil objavljen na Twitterju, so policisti udarili 14-letnega fanta, ki je med protestom skušal zaščititi svojo mater.

Policija je med zadnjimi protesti v Berlinu aretirala prek 600 ljudi. (Foto: epa)

Sodniki so sicer za ves konec tedna prepovedali več načrtovanih shodov, med drugim enega za nedeljo, na katerem so organizatorji pričakovali več kot 20 tisoč udeležencev. Sodišče je v pojasnilu dejalo, da ne morejo dovoliti protestov zaradi strahu, da bi udeleženci kršili pravila o nošenju mask in socialni distanci v času, ko število okužb s covid-19 ponovno narašča.

Protest je potekal pod sloganom “samostojni misleci”, to gibanje pa je postalo v Nemčiji najglasnejši glas zoper omejevalne ukrepe v Nemčiji. Gibanje “samostojnih mislecev” je še posebej priljubljeno med nasprotniki cepljenja in teoretiki zarot, pritegnilo pa je tudi člane skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine