14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(VIDEO) Mariupol: Evakuacija civilistov iz jeklarne Azovstal se je začela

Piše: C. R. 

Oblasti Mariupola so napovedale možnost evakuacije civilnega prebivalstva na ozemlje, ki ga nadzoruje Ukrajina. Evakuacija se je že začela, kot je sporočil ukrajinski predsednik Zelenski, na prevoz v Zaporožje čaka prvih sto civilistov, v glavnem žensk in otrok, ki so bili teden ujeti v jeklarni Azovstal.

 

»Uradno je. Danes je možna evakuacija civilnega prebivalstva iz Mariupola v Zaporožje. Ljudje se zberejo ob 16. uri v bližini nakupovalnega centra Port City,« so sporočili v tiskovni službi mestnega sveta Mariupol.

Mestni svet je tudi pozval vse, ki imajo v Mariupolu sorodnike ali znance, naj poskušajo na vsak način stopiti v stik z njimi. 

»Pokličite, pišite in povejte jim, da obstaja možnost, da gredo v Zaporožje, kjer je varno. Molimo, da bo vse delovalo,« so zapisali v uradu župana. 

Kot je pisal UNIAN, je sovražnik 29. aprila izrabil premirje za napredovanje na črtah okoli Azovstala. Poskus je bil neuspešen. 30. aprila je mestni svet Mariupola poročal, da obstaja upanje za evakuacijo.

Video Azov media:

Namestnik poveljnika mariupolskega Azova, Svjatoslav Ponomar – Kalina, je kasneje povedal, da v Mariupolu obe strani spoštujeta premirje. Na ozemlju Azovstala jim je uspelo izpod ruševin rešiti prvih dvajset civilistov. Poslali so jih na dogovorjeno mesto, od koder naj bi skupina odšla v Zaporožje. Hkrati pa po njegovih besedah ni nič znanega glede evakuacije ranjenih vojakov, ki nujno rabijo medicinsko pomoč. 

Generalni sekretar ZN António Guterres se je 26. aprila v Moskvi srečal s Putinom. Po srečanju je prepričan, da naj bi Moskva privolila v vključitev mednarodnih organizacij v evakuacijo ljudi iz Azovstala. 

Naslednji dan je Kremelj te informacije zanikal. Putinov tiskovni sekretar Dmitrij Peskov je na brifingu v Kremlju dejal, da Rusija z ZN nima posebnih dogovorov glede evakuaciji Azovstala. 

Po tem je Guterres prispel v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Po njem je ukrajinski predsednik dejal, da je evakuacija iz Mariupola mogoča s pomočjo ZN. 

Župan mesta Vadim Bojčenko je 24. aprila izjavil, da je v mestu ostalo več kot 100.000 ljudi, ki so prosili naj jih rešijo, vendar so Rusi motili evakuacijo.

Za Kyiv Independent je ukrajinski predsednik Zelenski popoldne potrdil, da se je evakuacija civilistov začela in da na prevoz v Zaporožje čaka prvih 100:

evakuacija Azovstali -potrditev Zelenskega. (foto: Socialna omrežja)
ravno poteka evakuacija civilistov iz Azovstala – okoli 100 ljudi. (foto: socialna omrežja)

Vir: UNIAN / Telegram / Kyiv Independent

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine