3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

VIDEO: Trije akademiki razgalili ideološko izrojenost družboslovnih znanosti v najbolj priznanih “znanstvenih” publikacijah

Trije akademiki so se odločili preveriti ali so znanstvene publikacije s področja družboslovja res ideološko pranje možganov. Začeli so pisati članke, ki so bili sprejeti, ocenjeni in objavljeni. Njihove ugotovitve, so pokazale da feminizem, rasne študije, spolne študije, sociologija in podobne discipline samo odžirajo sredstva resnim znanstvenikom.

Helen Pluckrose, James A. Lindsay in Peter Boghossian so trije akademiki, ki so se lotili študije, ali so družbene vede res samo še ideološko pranje možganov namesto, da bi se ukvarjale z resnim znanstvenim delom.

Po prvotnih uspehih, ki so jih imeli s člankom o tem kako oblika penisa povzroča globalno segrevanje v ene od bolj obrobnih publikacij, so pogoje svoje študije dodatno zaostrili. Članke so pošiljali samo vodilnim publikacijam na določenem področju, članki so morali iti čez recenzijo, za objavo niso bili pripravljeni plačati in kot zadnje, v kolikor bi jih kdorkoli od akademikov, ki so brali njihove potegavščine vprašal, ali gre za potegavščino, bi to takoj priznali.

Poskus prisiljeni ustaviti

Na žalost so bili prisiljeni svojo študijo prekiniti prej od predvidenega, saj je njihov uspeh začel privlačiti pozornost novinarjev. Vseeno, lahko izvedeno študijo označimo za uspeh. Kakor so sami zapisali v poročilu na Areu, jim je v času študije od junija 2017 do oktobra 2018 v vodilnih znanstvenih publikacijah na področju feminizma, teorije spola, spolnih študij, sociologije in podobnih družboslovnih ved uspelo spraviti v objavo sedem člankov, še sedem pa jih je bilo v obravnavi in bi najbrž bili objavljeni, ko so ustavili eksperiment.

VIDEO si lahko pogledate na tej POVEZAVI.

Šest napisanih člankov je bilo preslabih za objavo in opuščenih. Njihova izmišljena persona Helen Wilson pa je prejela še štiri vabila za recenzijo člankov drugih akademikov na podlagi njihove lastne akademske izvrstnosti. Zaradi etičnih razlogov so vabila zavrnili.

Bizarni članki, ki so bili sprejeti v objavo ali objavljeni

Članki, ki s šli v objavo bi privzdignili marsikatero obrv. Na prvem mestu je tako brez dvoma članek v katerem so pisali o kulturi posilstva med psi v parkih, ki je prejel tudi posebno priznanje publikacije Gender, Place, and Culture.  Sledijo članek o temu, kako je biti debel dvigovalec uteži povsem sprejemljivo, članek o temu, kako bi lahko zmanjšali nastrojenost heteroseksualnih moških do homoseksualcev tako, da bi normalnim moškim v rit vtaknili dildo, članek o tem, kako moški obiskujejo Hooters (verigo restavracij znano po prsatih natakaricah), da bi izkazovali svojo nadvlado nad ženskami.

Niso se bali preiti niti na meta raven. Tako so objavili celo članek o tem, kako akademski članki, ki so potegavščine, v resnici kažejo željo avtorjev po ohranitvi svojih privilegijev. Sprejet pa je bil tudi članek, ko si ga sami ljubkovalno naslovili “Feministični Mein Kampf”, v katerem so vzeli izbrano poglavje Hitlerjevega Mein Kampfa, ter besedo jud zamenjali z besedo belec.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine