11 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

(VIDEO) Tragična smrt temnopolte najstnice, zaradi katere že potekajo ulični protesti – a posnetek je pokazal, da je policist ravnal zakonito

Piše: Sara Kovač

Incident, ki se je nedavno zgodil v mestu Columbus v Ohiu, se je končal tragično – s smrtjo 16-letne deklice. Najstnica je, tik preden jo je policist ustrelil, z nožem napadla drugo dekle. Na pozive policistov se ni odzivala.

Na torkovi novinarski konferenci je tamkajšnji začasni šef policije Michael Woods predvajal skoraj dve minutni videoposnetek, ki ga je posnela kamera policista. Posnetek se začne že med prepirom in pretepom več črncev. Med prerivanjem, še preden ustreli, policist skuša umiriti situacijo in opozarja udeležene naj se uležejo na tla. Kljub opozorilom je Ma’Khia Bryant napadla drugo dekle z nožem, takrat je policist ustrelil.

“To je tragična nesreča za vse udeležene, še posebej pa za družino ustreljene najstnice z imenom Ma’Khia Bryant” je dejal Woods. Medtem ko je iz posnetka razvidno, da je najstnica napadla, njena teta trdi drugače in sicer, da je policijo poklicala ona in da se je le branila pred skupino žensk, ki so jo nadlegovale na poti domov.

Še preden je Bryantova napadla žensko v roza trenirki, je napadla drugo žensko, ki je padla, nato pa jo je še moški brcnil. Župan mesta Andrew Ginther je dejal, da je policist posredoval, da bi zaščitil žensko, ko jo je napadla Ma’Khia Bryant. “Na podlagi posnetka vemo, da je policist skušal zaščititi najstnico iz naše skupnosti.” Kljub pojasnjenem dogodku pa so ljudje protestirali proti policistu, ki jo je ustrelil.

Woods je poudaril, da po navadi policija javnosti ne obvešča s tako podrobnimi informacijami v tako zgodnji fazi, a je potrebna transparentnost zaradi napetosti v državi glede sojenja Dereku Chauvinu, ki je bil obtožen umora Georgea Floyda. Čeprav je obramba opozarjala, da je imel Floyd v svojem sistemu usodni odmerek fentanila, in da obdukcija ni pokazala znakov poškodb zaradi zadušitve, so policista obsodili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine