0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

[Video] To so protestniki za socialno pravičnost v Čilu? Oropali cerkev in kar na ulici uničevali svete predmete …

Čilenski predsednik Sebastian Pinera je že pred tedni opozarjal, da protesti, ki so zajeli državo po organiziranosti spominjajo na delovanje kriminalnih združb. Da je temu res tako s svojimi dejanji te dni potrjujejo tudi sami izgredniki, ki so proteste izkoristili za ropanje cerkve iz katere so odnesli slike in kipe svetnikov, orglje ter celo klopi. Vse skupaj pa so sredi ulice zažgali. Kaj je imela vandalizirana cerkev opraviti z domnevnimi zahtevami po znižanju cen javnega prevoza, ni znano.

Protesti v Čilu katerih povod naj bi bilo zvišanje cen vozovnic za javni promet so zdavnaj prerasli svoj prvotni namen. Posnetki nedeljskega protesta kažejo kako je skupina vandalov izkoristila priliko in izropala cerkev.

Na posnetkih je videti, kako se je na trgu Baquedano v čilenski prestolnici Santiago zbralo več tisoč protestnikov. Protesti so do sedaj terjali 20 življenj, več kot 2.500 ljudi pa je bilo ranjenih.

A med protestniki so bili tudi vandali, ki so priliko izkoristili za uničenje bližnje cerkve Marijinega vnebovzetja. Iz omenjene cerkve so odnesli kipe, slike, spovednice, celo klopi in orgle.

Večino nakradenega pa so nato sredi belega dne zmetali na kup in zažgali. Kmalu zatem so izgredniki na policiste metali granitne kocke, zaradi česar se je policija odzvala z vodnimi topovi in solzivcem.

Čilenski predsednik Sebastian Pinera, ki je oktobra svaril, da je v organiziranosti protestnikov zaznati pripravljenost značilno za kriminalne združbe, je te dni še okrepil varovanje in zaostril ukrepe proti vandalizmu.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ovrzIEmLukk&feature=emb_logo

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine