10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

(VIDEO) TAKO SE DELA! Danska vlada tujerodni učiteljici, ki je bila užaljena zaradi tradicionalne pesmi o svetlolasi deklici: Ne bomo opravičili, pesem je del naše kulture!

Danska ima lepo pesem, ki jo tradicionalno pojejo v decembru. A ena od tujerodnih profesoric na poslovni šoli v Københavnu je bila zaradi pesmi užaljena in se je pritožila vodstvu šole, ki se ji je opravičilo in pesem prepovedalo, poroča Voice of Europe.

Tradicionalna danska pesem govori o mladi svetlolasi deklici, napisal jo je Kai Hofmann leta 1924. Kot velikokrat je bila zapeta tudi na šolskem srečanju poslovne šole. A tujerodna profesorica je bila užaljena in se je pritožila vodstvu šole. To se ji je opravičilo, obljubilo, da se pesem ne bo več pela, in se ji v imenu politično korektne kulture zahvalilo za njeno skrb in pozornost.

Prepoved je sprožila številne polemike, oglasila se je tudi desnosredinska danska vlada in pokazala, kako se skrbi za tradicijo in kulturo Danske. Marcus Knuth, tiskovni predstavnik vlade, je dejal, da je pesem del danske kulture. In še: »Nikoli se ne bi smeli opravičiti.«

Soren Papen Poulsen, pravosodni minister, se je spraševal, ali ne gre mogoče za šalo, a je žal ugotovil, da ne gre. Mette Bock, ministrica za kulturo, pa je menila, da so stvari ušle izpod nadzora ter da gre za nasilje nad dansko identiteto, kulturo in tradicijo.

Kot protest proti nasilju političnih korektnežev nad dansko kulturo so poslanci v parlamentu zapeli pesem o svetlolasi deklici.

Zadnje novice

Sorodne vsebine