13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

[Video] Svetovalec palestinskega predsednika Abbasa: Mož lahko pretepa ženo “samo, ko je neubogljiva”

Svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abbasa je v nedavnem gostovanju na Palestine TV povedal, kdaj lahko mož udari ženo in na kakšen način. Na kratko, samo ko si žena to zasluži in na način, da se ne bo poznalo.

“Kako radodarno, sočutno in milostljivo!” so izjavo Mahmouda Al-Habbasha komentirali na spletnem portalu Jihadi Watch. Al-Habbash je namreč v oddaji na palestinski televiziji povedal, kaj uči Koran glede pretepanja žensk, na kakšen način in kdaj je pretepanje dovoljeno.

Koran pravi, da so moški več vredni od žensk in jih morajo pretepati, če se “bojijo njihove neubogljivosti”: “Moški imajo oblast nad ženskami, ker je Alah prve naredil večvredne drugim in ker trošijo svoje imetje, da bi jih vzdrževali. Dobre ženske so ubogljive. Varujejo nevidne predele, ker jih je Alah varoval. A kar se tiče tistih, od katerih se bojite neubogljivosti, okarajte jih in pošljite v ločene postelje in pretepajte jih.” – Koran 4:34

Islam sledi Mohamedovemu zgledu
Mohamedova otroška nevesta, s katero se je poročil, ko je imela šest let, Aiša, pravi v hadizi, da jo je Mohamed “udaril v prsi, kar mi je povzročilo bolečino”, in rekel: “Si mislila, da bosta Alah in njegov apostol s teboj ravnala nepravično?” – Sahih Muslim 2127

V prevodu pogovora, ki so ga pripravili na Raziskovalnem inštitutu Memri, je Al-Habbash povedal, da je edina situacija, v kateri je možu dovoljeno udariti ženo, ko je “neubogljiva, prečka mejo in krši svetost zakonske zveze”.A tudi v takih okoliščinah, pravi Al-Habbash, je ne sme udariti v obraz ali na način, ki bi ji povzročil poškodbo ali pretirano bolečino.

Z drugimi besedami, ženska je v islamu tretirana kot otrok, ki ga zaradi neposlušnosti sprva okarajo, če ne preneha, pa tudi fizično disciplinirajo. Zatem pa je Al-Habbash povedal, da si morajo možje zapomniti, da so žene njihove partnerice in ne služkinje ali sužnje.

Video https://www.youtube.com/watch?v=Z6z0AJU3XDo

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine