19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

(VIDEO) Sabotaža? V Rusiji strmoglavilo letalo, na njem naj bi bilo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov – so bili res v letalu?

Piše: C. R., Spletni časopis

Rusko vojaško transportno letalo iljušin Il-76 z več kot 70 ljudmi je danes strmoglavilo nad regijo Belgorod ob meji z Ukrajino. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ga je sestrelila Ukrajina. Na letalu je bilo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, šest članov posadke in trije spremljevalci, vsi so umrli, so potrdili v Moskvi.

Nepotrjen videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, prikazuje strmoglavljenje letala v bližini vasi Jablonovo v regiji Belgorod, ki mu je sledila eksplozija. Incident se je zgodil okoli 11. ure po lokalnem oziroma okrog 9. ure po srednjeevropskem času. “Med rutinskim poletom v regiji Belgorod je strmoglavilo letalo Il-76. Na krovu je bilo 65 ujetih pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil, šest članov posadke in trije spremljevalci,” je po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Moskva: Nanj so streljali Ukrajinci

Kasneje so z ministrstva sporočili še, da so letalo sestrelile ukrajinske sile, medtem ko je bilo na poti iz letalskega oporišča Čkalovski v Belgorod, kamor je peljalo ukrajinske vojake na izmenjavo ujetnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je kasneje na družbenih omrežjih zapisal, da so v nesreči umrli vsi na krovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah Moskve je letalo prevažalo posameznike, ki naj bi jih izmenjali za ruske vojne ujetnike v Ukrajini.

Na kraju nesreče je že prisotna preiskovalna komisija, ki raziskuje vzrok strmoglavljenja letala, poročajo ruski mediji.

V Kijevu se na incident uradno še niso odzvali, lokalni mediji pa so po navedbah AFP sprva citirali neimenovane vire v oboroženih silah, ki so trdili, da je letalo sestrelila ukrajinska vojska, in da je prevažalo rakete. Izjave so sicer kasneje umaknili. Medtem je Ukrajino za sestrelitev letala obtožilo več ruskih politikov, med njimi predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin.

Je bil usoden prijateljski ogenj?

Gre za štirimotornega reaktivca, ki je bil pred petimi desetletji načrtovan kot komercialno potniško letalo, a so pozneje iz njega razvili vojaško transportno letalo. Iz ruske strani so sporočili, da bi naj štirimotorni reaktivec prevažal 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, iz ukrajinske pa je slišati ocene, da bi v letalu lahko bili balistični izstrelki za sisteme S-300. Kdo je sestrelil letalo, ni povsem jasno. Iz Rusiji trdijo, da bi naj Ukrajinci, o tem je poročalo tudi nekaj ukrajinskih medijev. A pogosto so sestrelitve na mejnih področjih v Rusiji posledica prijateljskega ognja. Prijateljski ogenj bi naj bil razlog nedavne sestrelitve Berieva A-50 v bližini Krima. Beriev je narejen na isti platformi, a je zaradi sofisticirane radarske in elektronske opreme bistveno dražji in pomembnejši za vojsko. Ovrednoteni so na več sto milijonov dolarjev. Posnetek sestrelitve Il-76, to letalo uporabljajo tudi Ukrajinci, je takšen:

Na posnetku je vidno, da je po sestrelitvi prišlo do obsežne eksplozije. Na rusko poročanje, da bi naj Ukrajinci sestrelili rusko letalo s svojimi lastnimi ujetimi vojaki, ki so jih nameravali Rusi zamenjati za svoje, so se v Ukrajini portali odzvali s takšnimi opozorili:

Hipotetično je mogoče tudi oboje, da so bili v letalu vojni ujetniki in tovor za rusko vojsko. V zraku bi naj bil še dodaten podoben Iljušin s še več vojnimi ukrajinskimi ujetniki, ki bi pa naj naglo zbežal, trdijo z ruske strani.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine